דילוג לתוכן
בחזרה לדף הבית

Votre panier est vide.

לכל המאמרים

הבימה ומקומה בבית הכנסת

הבימה ומקומה בבית הכנסת

//

0 תגובות

//

1 דקות קריאה

//

כותבת הגמרא אודות בית הכנסת הגדול באלכסנדריה [בו היו מתפללים כ-1,200,000 איש] אשר בימת קריאת התורה הייתה באמצע בית הכנסת, וכך אף נפסק גם להלכה. יש שנתנו להלכה זו ראיה מהעובדה שנוהגים אנו להקיף את בימת הקריאה בחג הסוכות זכר למה שהיו עושים במקדש, ובבית המקדש המזבח היה באמצע.

במשך השנים "פרצו מנהג קדומים זה והתחילו לעשות הבימות סמוך לארון הקודש, [זאת] מפני שרצו לילך בדרכי העובדי גילולים. [ולעשות הבימה] כמו שעושין בהיכלות שלהן שקורין טעמפיל (מכיוון שטענו אשר כך המראה נעשה יפה ומרשים יותר), ויש לקרוא עליהן וישכח ישראל עושהו" ומכיוון שכן "עונשם מרובה". מול מעשה זה של השמת הבימה בקדמת בית הכנסת עמדו גדולי ישראל במשך הדורות ולחמו בזה בעוז תוך התבטאויות חריפות ביותר ואף "נתעוררו בזה ולגזור ולאסור איסור וחרם מלהתפלל בבית כנסת … לאסור להיכנס ולהתפלל … וחתמו על זה קרוב למאה רבנים וצדיקים".

אף רבותינו נשיאינו פעלו בעניין זה, כפי שמעיד הסיפור הבא:

בעת אירוע פתיחת בית הכנסת המרכזי בפטרבורג נגלה אשר "אולם בית הכנסת נבנה כך שבימת הקריאה, עמוד החזן וארון הקודש בנויים צמודים זה לזה, שלא כנהוג בקהילות חרדיות, אשר בימת הקריאה נמצאת במרכז בית הכנסת ובינה לבין ארון הקודש מפרידים עוד ספסלים. אדמו"ר הרש"ב פעל לשינוי הדבר, באמצעות הגבור ר' שמואל מיכל טריינין, ולמרות שהדבר היה כרוך בהוצאה גדולה, הסכים הברון גינזבורג לשנות את עיצוב הפנים של בית הכנסת כדי לשמר את המנהג לקבוע את הבימה במרכז בית הכנסת". הרבי הריי"צ אף מביא את מיקום הבימה כאחד מהקרטריונים ל"בית כנסת כשר".

גם הרבי ציין לא אחת ש"בין מקום קריאת התורה וארון-הקודש – [צריך להיות] לפחות שורה אחת יושבים הפסק" זאת על מנת שהבימה לא תהיה בקדמת בית הכנסת. מכיוון שלא בכל ה'בתי חב"ד' ישנו מקום נח לשורה שלימה שתשב ממש בקדמת הבימה, שאלו את הרבי האם מספיק שיהיה מקום פנוי "כשיעור שורה אחת יושבים" (כמו שהתיר בדיעבד שו"ת מנחת יצחק), ענה על זה הרבי: במידה ושמים בקדמת הבימה רק "שיעור שורת יושבים" ומשאירים המקום פנוי, צריך עיון גדול :

  1. האם מקום פנוי זה יהווה הפסק ממשי או שהבימה תזוז קדימה יותר ויותר, עד שלא ישאר מקום לשורת ישיבה בין ארון הקודש לבימת הקריאה.
  2. האם שייך לומר , גם בדוחק, על מקום הבימה בסיטואציה כזו שהינה באמצע בית הכנסת?

אבל כשיש שורה אחת מתפללים ישנו גם הפסק ממשי והבימה לא תזוז קדימה כלל וגם ניכר שהבימה אינה בקדמת בית הכנסת.

פעולות פוסט

קבל את עלון שונה הלכות ישר אליך!

הקהל מדבר

0 תגובות

הצטרפו לשיחה והשאירו תגובה

הוספת תגובה

הוספת תגובה

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

צור קשר בוואטסאפ