שאלה: האם ניתן ובאיזה אופן לצלות כבד במכשיר מטגן אוויר חשמלי (אייר-פרייר)?
תשובה: כוונתך מן הסתם לסיר טיגון חשמלי, מסוג 'נינג'ה', שבדרך- כלל הוא מכשיר חשמלי עם מגירה נשלפת שניתן להשתמש בו לפונקציות שונות, וביניהן לטיגון ולצליית בשרים.
כבר לפני עשרות שנים דנו פוסקי ההלכה בדבר צליית כבד במכשיר ברוילר חשמלי, שהתפתח עם השנים למכשירי גרילר חשמליים, ולאחר מכן למכשירי מנגל למיניהם.
היו מביניהם שנטו לאסור צליית כבד בהם, אם משום שחששו שמא גופי חימום חשמליים אין דינם כאש גמורה לכל דבר, אם מן הטעם שגופי החימום היו ממוקמים מעל הכבדים הנצלים, שלא כמו צליה רגילה על אש, שהאש היא מתחת לכבדים, ואם בשל חששות נוספים אחרים. את דיעות הרבנים הפוסקים והמשיבים בעבר בנושא זה ניתן למצוא בספר 'החשמל בהלכה' (בהוצאת 'מכון מדעי טכנולוגי להלכה', תשל"ח, ח"א פכ"ה). למעשה התקבל הדבר להיתר וכך נוהגים בכל מקום.
אמנם במכשיר עליו שאלת לא ניתן בשום פנים ואופן לצלות כבדים, גם אם יניחו אותם על רשת מיוחדת, וזאת בשל כמה סיבות:
א. גם מכשירים חשמליים שהתירו לצלות בהם כבד כנ"ל הם רק מכשירים עם גופי חימום חשמליים גלויים, שאכן צולים את הכבד, כדוגמת צליה באש. אולם בסוגי המכשירים שעליהם שאלת מדובר בגופי חימום חשמליים נסתרים, והטיגון או הצליה מתבצעים באמצעות אוויר חם, כפי שקראת לכך 'מטגן אוויר חשמלי', ולמרות שהתוצאה המתקבלת דומה לטיגון או לצליה הרי מבחינה הלכתית אין זה נחשב כצליה של דברים הטעונים צליה באש, כמו כבד, שהאש (או גופי החימום החשמליים) שואבת את הדם מתוכו, אלא אדרבה זה נחשב כבישול, שמבליע את הדם או חלקו.
ב. מאחר שהצליה מתבצעת בתוך מגירה סגורה ואינה חשופה לאוויר הפתוח יש לחוש שאדי הדם העולים מן הכבד ו/או מן הדם הנוטף נבלעים שוב בכבד הנצלה ואוסרים אותו.
ג. הדם הנוטף לתחתית המגרה נבלע בתוכה ואוסר אותה.
בשל כך אין לצלות כבד בסיר זה.
הקהל מדבר
0 תגובות
הצטרפו לשיחה והשאירו תגובה
הוספת תגובה