
שאלות ותשובות
50 תוצאות
-
אני עובד עם חבר והוא משלם לי יומי, לפעמים התשלום נדחה מסיבות כאלה ואחרות וזה מקובל עלי, רק רציתי לדעת האם הוא עובר על ביומו תתן שכרו או שזה בסדר?
אם אתה מוחל לו על כך שהוא לא משלם לך הוא לא עובר איסור, שאין עובר על האיסור אלא בתנאים אלו: שבפועל תבע אותו, והיה לו כסף לשלם, ואעפ''כ לא שילם.
לעמוד השאלההרב משה קורנווייץ
362 צפיות -
האם מותר לעובד במוסד, לעבוד במשרה אחרת שעות נוספות להכנסה כספית נוספת?
אמרו חכמים: "אין הפועל רשאי לעשות מלאכתו בלילה ולהשכיר את עצמו ביום”. טעם דין זה שאף נפסק להלכה הוא משום שהעבודה ללא מנוחה עשויה להתיש את כוחו ולגרוע מעבודתו של בעל הבית. מטעם זה חייב הוא לשמור על גופו ונאסר לחיות בסגפנות, מפני שבכך תפוקתו תיפגם ונמצא כגוזל את בעל הבית המשלם על מלאכתו. אלא שכתבו הפוסקים שאיסור עשיית המלאכה בלילה לפועל, הוא דווקא בקביעות, אך לעיתים כאשר יש צורך בכך רשאי לעבוד אף מחוץ לעשות העבודה, שמן הסתם אין המעביד מקפיד בכך, ומובן שהדבר אף תלוי בסוג העבודה ובכוחו של הפועל, שכן מטרת איסור זה היא להבטיח שהפועל לא יגרע מעבודתו.
לעמוד השאלההרב שמואל מקמל
337 צפיות -
התארחתי בצימר לפני כמה חודשים, נתתי להם את מספר האשראי עבור התשלום, ועדיין לא גבו את התשלום, האם אני חייב לדאוג לשלם?
אם זה צימר של יהודים, צריך להזכיר להם שעדיין לא גבו את התשלום.
לעמוד השאלההרב דניאל גראבסקי
522 צפיות -
האם מותר לפרסם מודעה פיקטיבית באינטרנט בשביל למשוך לקוח, לומר לו שהמוצר כבר לא קיים ולהציע לו משהו אחר כמובן בהסכמתו?
-
קיבלתי שטר של מאה שקל מזויף. האם אפשר להשתמש איתו?
-
הזמנתי מונית ובזמן שחיכיתי לה הגיעה מונית אחרת. האם זה בסדר לעלות על מונית אחרת (מחברה אחרת) ולבטל את המונית שהזמנתי?
אם חיכית זמן רב (יותר מהזמן שהמונית הייתה אמורה לבוא) מותר לקחת מונית אחרת, אם עוד לא עבר זמן רב אסור לקחת מונית אחרת, ואם כבר לקחת מונית אחרת והראשונה כבר בדרך אליך צריך לפצות אותם על ההפסד שנגרם להם.
לעמוד השאלההרב משה קורנווייץ
457 צפיות -
קניתי בחנות של גוי והמוכר טעה ושילמתי פחות, האם צריך להחזיר?
אין צורך, כלשון אדמו"ר הזקן: "אפילו קנה חפץ מנכרי אסור להטעותו בחשבון בנתינת מעות בעד החפץ כמו שנאמר וחשב עם קונהו שהרי אין הנכרי מקנה לו החפץ אלא בעד סכום הדמים שפסק לו והמטעהו בחשבון המעות הרי זה כגונב החפץ ולא כמפקיע חובו. ואפילו גניבת דעת שאין בה חסרון מעות אסורה במקח וממכר כמ"ש בהלכות אונאה. ומכל מקום אם הנכרי טעה מעצמו מותר אם לא יהיה חילול השם בדבר מפני שלא יוודע לו. ונכון שיאמר לו הישראל ראה שעל חשבונך אני סומך".
לעמוד השאלההרב משה קורנווייץ
427 צפיות -
אדם שהתנדנד אחורה עם הכיסא תוך כדי הישיבה בו והוא נשבר, האם זה נחשב כמו 'מתה כדרכה' ויהיה פטור או שזה לא כדרכה ואז יהיה חייב בתשלום?
הכסא לא מיועד כדי להתנדנד עליו. אם כן אין זה נקרא "מתה מחמת מלאכה" אלא כמו כל נזק אחר.
לעמוד השאלההרב אייל פלד
588 צפיות -
בשבת התארחנו אצל משפחה ואחד הילדים שלי שיחק בגינה ושבר שם שולחן מזכוכית, מה הדין?
מצד ההלכה ילד שהזיק אינו חייב לשלם, ובפרט שהיו שם ברשות, אפשר באם רוצים לנהוג לפנים משורת הדין להשתתף בנזק.
לעמוד השאלההרב מנחם מענדל הראל
472 צפיות -
האם בן בכור צריך לקבל פי שניים גם מירושה של האם?
-
עד איזה גיל ההורים צריכים לשלם נזקים שילדיהם עשו, ומאיזה גיל הילד עצמו חייב לשלם על נזק שעשה?
מן הדין ההורים לא חייבים אף פעם לשלם על נזק שהילד שלהם עשה, אך נהוג שמשתדלים לשלם, מצד אנושיות, מגיל בר מצווה הנער חייב לשלם על כל נזק שהוא עושה (לפנים משורת הדין ראוי שאדם ישלם על נזק שהזיק בקטנותו).
לעמוד השאלההרב שי שמעון כהן
1126 צפיות -
הבאתי לחבר לשמור על סכום כסף קטן, כשביקשתי ממנו את הכסף הוא סיפר שהניח את חליפתו עם הכסף ברחוב במהלך ריקודי שמחת בית השואבה ובסיום הלילה כשחזר לקחת את חליפתו הכסף נגנב משם, האם אני יכול לתבוע ממנו את כספי?
לפי דבריך חייב לשלם, כיוון שכשהניח את החליפה בצורה כזו זה נחשב לפשיעה, אך אם יש חילוקי דעות ביניכם יש לפנות יחד לרב שישמע את שני הצדדים.
לעמוד השאלההרב מנחם מענדל הראל
372 צפיות -
יש מעבר בחצר של בניין מגורים שמקצר את הדרך, כמה מדיירי הבנין מתנגדים שיעברו אנשים, האם מותר לעבור שם?
אף שיש מתירים לעבור במצב זה, כאשר בדרך כלל לא נגרם כל נזק ממעבר זה (בשונה מחדר מדרגות שיש הוצאות תאורה וניקיון) בכל אופן כאשר חלק מהדיירים מתנגדים מפורשות למעבר ראוי שלא לעבור.
לעמוד השאלההרב יוסף יצחק זלמנוב
637 צפיות -
הרסתי בשוגג מחשב למישהו, האם אני צריך לשלם לו מחיר מלא?
באם נהרס לגמרי צריך לשלם לו את הסכום שהיה שווה המחשב ההרוס לפני שנהרס, באם עדיין שווה צריך לשלם את ההפרש בין מה שהיה שווה למה ששווה כעת.
לעמוד השאלההרב יוסף יצחק זלמנוב
425 צפיות -
אם המכשיר של תיקוף הרב קו לא עבד, האם צריך להשלים ולשלם פעם אחרת?
כיום מצוי מספר מכשירים שניתן לשלם. אך אם אין עוד מכשירים הפועלים ואין אפשרות לשלם כעת עקב תקלה במכשיר - ההוראה של משרד התחבורה היא שכאשר יש תקלה במכשיר התיקוף, הנוסעים פטורים מתשלום. לכן נחשב הדבר שהחברה התייאשה מלכתחילה מתשלום זה, ואין צורך לשלמו.
לעמוד השאלההרב שמעון פרבר
661 צפיות -
הצעתי רעיון לשידוך וביקשתי משדכנית לקדם את זה, ב"ה השידוך הצליח, השדכנית אמרה לי שבלעדיי לא הייתה חושבת על הכיוון הזה. כמה מקובל להתחלק בדמי השדכנות בין מציע הרעיון לבין השדכן בפועל?
מקובל בפוסקים תקנה שהתקבלה במאות שנים האחרונות: שליש מהסכום יש לתת למציע השידוך. ושני שלישי הסכום הנותרים ינתנו למקדם ההצעה הפגישות והתאומים מול הצדדים עד לגמר השידוך בפועל.
לעמוד השאלההרב ישראל יצחק הלפרין
704 צפיות -
מה הדין אם כשהתיישבתי על המושב בבית כנסת והציצית של מישהו נכנסה בפנים מתחת למושב כמו שקורה הרבה, וכשהוא קם הציצית נקרעה, האם אני צריך לשלם לו?
מעיקר הדין לא צריך לשלם. אם יש ביניכם ויכוח יש לגשת לרב שישמע את שני הצדדים.
לעמוד השאלההרב שלום דובער יהושע ליפש
425 צפיות -
שכיר שהתחייב לבצע עבודה, האם יכול לחזור בו?
ליציאת מצרים קיימת משמעות הלכתית אף בדיני ממונות. כפי שנאמר: "לי בני ישראל עבדים .. אשר הוצאתי אותם מארץ מצרים" ודרשו חז"ל: "ולא עבדים לעבדים". ולכן קבעו חז"ל שעובד יהודי רשאי להתפטר מעבודתו, "אפילו בחצי היום" ומעסיקו אינו יכול לחייבו להשלימה. אלא שבמלאכה המוגדרת כדבר האבד, כגון נגן לחתונה, שחייב המעסיק למצוא נגן אחר במקומו, בכדי לא לגרוע מהשמחה, רשאי לגלגל על העובד את עלות העסקתו של אחר שיעשה את העבודה במקומו, אולם אחריותו של העובד המתפטר מוגבלת עד כדי גובה שכרו. ואם העבודה היא בקבלנות באמצעות קניין או חוזה מחויב הפועל לעבודתו. וכשאין הסכמה בין הצדדים יש לפנות לבי"ד מוסמך.
לעמוד השאלההרב שמואל מקמל
483 צפיות -
מי שנפגע רכבו בתאונה והנהג הפוגע מסרב לתת את פרטיו, האם מותר לפעול בהליכים משפטיים כנגדו?
נאמר: "ואלה המשפטים אשר תשים לפניהם" ודרשו חכמים, "לפניהם ולא לפני עובדי כוכבים". מכאן האיסור ללכת להתדיין בפני ערכאות של גויים, ובכללן בתי המשפט האזרחיים שאינם דנים על פי דיני התורה. לדעת הרבה פוסקים איסור זה הינו מן התורה. ומשום מכך על כל טענה ותביעה ממונית שבין אדם לחברו יש לבוא לדון עליה בדין תורה בפני בית הדין. במידה וידוע בבירור שהנתבע לא יתייצב בפני בית הדין, יש שכתבו שהתובע יפנה תחלה לבית דין לפני ההליכה לבית המשפט וייטול מהם את הרשות לכך. אולם יש פוסקים שהקילו בכך, אלא שראוי לכל הפחות להתייעץ על כך תחילה עם דיין מומחה.
לעמוד השאלההרב שמואל מקמל
340 צפיות -
בית הספר שבו אני עובדת הלווה לי מקרן שקופיות לבת מצווה של ביתי, האם מותר לי להשתמש במקרן לבת מצווה של חברה ללא בקשת רשות מההנהלה?
-
האם מותר על פי ההלכה להיות עורך דין בבתי משפט?
בכללות מותר להיות עורך דין בבית משפט רק במקרים של הגנה על יהודי שכבר נתבע בבית משפט וצריך לעזור לו או במקרה שאדם קיבל היתר מבית דין ללכת לתבוע בבית משפט, אך בשאר המקרים זה לא כל כך חלק, לכן לכתחילה לא מומלץ להכנס לנושא זה, ובמידת הצורך יש לפנות עם הפרטים לרב באופן ישיר.
לעמוד השאלההרב פנחס קדיש
563 צפיות -
אני שותף אם חברי בשדה, הוא רוצה להקנות לי חפץ, האם "השדה המשותפת" יכולה לקנות בתורת "חצרו של אדם קונה לו"?
לא, כיוון שצריך שהחפץ יצא מרשותו, וכשמונח עדיין ברשותו אינך יכול לקנות. ולכן שיניח באחד מהכלים השייכים לך.
לעמוד השאלההרב מיכאל שלמה אבישיד
133 צפיות -
במקרה שאדם שולח מישהו לקנות אוכל בזיכוי, ואותו אדם שילם למוכר בכסף שמישהו אחר נתן לו שיקנה לו משהו. מי צריך לשלם את ההפרש שהשתמשו בכסף ולא בזיכוי? האם מי ששילם או בעל הזיכוי?
-
מי שסיכם לקנות דבר ממישהו ובסוף התברר לו שהוא לא צריך את זה, צריך לחשוש למי שפרע?
תלוי במידת המחויבות שהביע. אם כבר סיכם בפועל, והמוכר סמך על כך, ידאג לפייסו.
לעמוד השאלההרב שלמה הלפרן
198 צפיות -
אדם שלח את חברו לקנות לו פיצה, כשהגיע לחנות המוכר נתן לו פיצה בחינם, למי שייך הכסף?
-
לפני כחודש וחצי רכשנו ספרים. המוכר לא אמר לנו עדיין מה המחיר שצריך לשלם למרות שהזכרנו לו על העניין כמה פעמים. האם עלי להמשיך להזכיר ולקחת את העניין תחת אחריותי?
-
בתניא אגה"ק כ"ה כותב אדה"ז "על הניזק כבר נגזר מן השמיים והרבה שלוחים למקום" שיש לדעת שכל דבר רע שקורה לאדם זה מהשמים. שאלתי היא האם למעשה לוותר על כל מה שעושים כנגדי אע"פ שמגיע לי פיצויים? או הכוונה רק על נטיית הלב אך למעשה יש מקום כן לתבוע פיצויים וכדומה?
כמו בכל חלק בחיים כך גם בענייני ממונות מה שקובע זה התורה, לכן בכל שאלה ממונית יש לברר אצל רב פוסק דינים האם ע''פ התורה צריך לתבוע וכו' ואם ע''פ התורה צריך לתבוע אז זה רצון ה'.
לעמוד השאלההרב משה קורנווייץ
416 צפיות -
עשיתי בדיקת עיניים באופטיקה והזמנתי משקפיים בסכום יקר, אך לא שילמתי כלום אלא סיכמנו שבעלי יכנס לשלם, בינתיים מצאתי במקום אחר את המשקפיים האלו במבצע בעשירית מהסכום, האם ניתן לבטל את ההזמנה?
ראוי לאדם לעמוד בדיבורו. בפרט כשכבר ביצעו את הבדיקה. אולם, אם בעל האופטיקה יסכים לוותר ולבטל את העיסקה ורק לשלם עבור הבדיקה, זה בהחלט מותר.
לעמוד השאלההרב יוסף יצחק זלמנוב
537 צפיות -
האם אפשר לתבוע לבית המשפט אנשים ששולחים לי סמסים לטלפון בלי שאני בקשתי?
-
האם מותר ע"פ הלכה להגיש תביעות בבית משפט אזרחי?
יש איסור ללכת לערכאות (בית משפט אזרחי) כיון שדנים שם דינים שלא לפי תורה ולעיתים מוציאים ממון שלא כדין. באם אין ברירה או שאחד הצדדים אינו רוצה לדון בבית דין, יש לפנות לבית דין כדי לקבל היתר לדון בבית המשפט.
לעמוד השאלההרב פנחס קדיש
692 צפיות -
יש לנו עוזרת בית, נפל מידה חפץ יקר שהייתה באמצע לנקותו, האם היא חייבת בתשלום?
כן. אדם מועד לעולם ולכן חייבת בתשלום, אבל הגמרא מביאה סיפור שרבה בר חנן השכיר סבלים להעביר לו חבית, ובדרך החבית נשברה, והוא חייב את הסבלים לשלם לו דמי החבית, ורב פסק שעל רבה בר חנן לוותר לסבלים על דמי החבית - לפנים משורת הדין, בגלל שנאמר בפסוק "למען תלך בדרך טובים". הפוסקים דנו בנוגע לטעם של רב, למה ביקש ממנו שיעשה לפנים משורת הדין. יש שאמרו שזהו בגלל שמדובר באישיות מכובדת תלמיד חכם גדול כמו רבה בר חנן, אבל אדם פשוט לא צריך לוותר. ויש שאמרו שבגלל שהסבלים היו עניים לכן ראוי לוותר, וזה שייך לכל בן אדם. לסיכום, אם העוזרת היא ענייה יש מקום להדר ולוותר על הכסף.
לעמוד השאלההרב ברוך בועז יורקוביץ'
402 צפיות -
האם אדם שהתחייב בדיבור לבצע עסקת נדל"ן מסוימת, יש לה תוקף על פי תורה, והאם אפשר לתבוע אותו לדין תורה במידה והוא חזר בו מההסכם בעל פה?
ע״פ שו״ע צריך לעשות קנין כדי להתחייב בקניה או מכירה של חפץ וכדומה. אמירה בלבד לא מחייבת, ויכול לחזור בו. מכל מקום חכמים אמרו שראוי שאדם יעמוד בדיבורו ואין רוח חכמים נוחה ממי שלא עומד בדיבורו, אבל לא ניתן לתבוע אדם בבית הדין על זה. קנין נעשה ע"י הסכם חתום, ששני הצדדים חותמים על ההסכם. (יש עוד אפשרות של קנין סודר בפני עדים: שהקונה קונה חפץ כל שהוא כגון עט, מהמוכר. ע״י קניית החפץ בהגבהה הוא אומר שהוא מתחייב גם לקנות את הדירה).
לעמוד השאלההרב דניאל גראבסקי
268 צפיות -
קיבלתי במשלוח מהסופר כמה דברים שלא הזמנתי, חלקם דורשים קירור, האם אפשר לתרום לישיבה את הדברים או שצריך לאחסן אצלי ולדאוג להשיב את הדברים לסופר?
כאשר הבעלים של החנות הוא יהודי, יש להחזיר את המוצרים לסופר, ואין אפשרות לתרום ללא הסכמת הבעלים, כמובן שבמקרה זה שמדובר בחנות המעוניינת למכור את המוצרים, אם רוצים לשלם על המוצרים מותר.
לעמוד השאלההרב מנחם מענדל ויינר
729 צפיות -
האם בן ראשון שנולד בניתוח קיסרי, נחשב בכור לעניין ירושה?
הנולד בניתוח קיסרי, אינו נחשב בכור, ואינו זכאי לקבל כפול בירושת אביו.
לעמוד השאלההרב מנחם מענדל הראל
532 צפיות -
פרסמתי שאני מוכר מקרר ב1300 ש"ח, בהמשך החלטתי להוריד את המחיר ל1000 ש"ח, מישהו שלא ידע שהמחיר ירד, כתב לי שהוא רוצה לקנות את המקרר, האם אני חייב להגיד לו שהמחיר ירד?
מן הדין לא חייב לומר לו שירד המחיר ויכול לקחת ממנו 1300 ש"ח, אבל ירא שמים לא יקח יותר מהסכום שהחליט למכור אף שהקונה לא יודע מכך.
לעמוד השאלההרב שי שמעון כהן
659 צפיות -
אם נתתי מתנה למישהו - אני יכול לחזור בי?
כאשר זה כבר אצלו וברשותו לא ניתן לחזור. ואף אם עדיין לא נתת ורק אמרת שתתן, אין לך לחזור בך מדבורך.
לעמוד השאלההרב פנחס קדיש
379 צפיות -
פועל החוזר בו - האם מחויב בנזקי המעסיק שנגרמו מהפסקת עבודתו?
לשכיר יום קיימת האפשרות לחזור בו מביצוע עבודתו אלא שהמעסיק זכאי להביא עובד חלופי על חשבון העובד שהתפטר, בכפוף לגובה שכרו. ודנו הפוסקים האם המעביד זכאי לפיצוי, כאשר לא שכר עובד חלופי, וכתוצאה מכך נגרם לו הפסד. יש הסבורים שכשנגרם הפסד למעביד עקב התפטרות העובד או שנמנע ממנו רווח בטוח, העובד נושא באחריות כלפי מעבידו אף יותר מן הסכום שהיה נדרש המעביד לשלם תמורת עובד חלופי. אלא שרווחת הדעה שאף במקרה שנגרם למעסיק הפסד בעקבות התפטרות העובד, אחריותו של העובד מוגבלת לסכום שהיה המעביד זכאי להוציא להעסקת עובד חלופי. וכשאין הסכמה בין הצדדים יש לפנות לבי"ד מוסמך.
לעמוד השאלההרב שמואל מקמל
274 צפיות -
כאשר לאשה יש חופשי חודשי לנסיעה חודשית באוטובוס, האם גם לבעלה מותר להשתמש בו לנסיעות?
-
עובד שמתוקף תפקידו עליו לארגן יום-כיף לעובדים, האם רשאי להביא את בנו הקטן לאירוע?
כל-עוד הדבר אינו מעמיס תקציבית על המעסיק אין מניעה להביא ילדים למקום-העבודה באופן חד-פעמי אך בפעילות אשר מתומחרת לפי מספר משתתפים מדוייק אין לצרף משתתפים ללא רשות המנהל. באם המחיר הוא גלובאלי ואין שינוי אם בן המשפחה ישתתף או לא, ולמשל כאשר מקום העבודה שוכר אתר נופש שלם, ניתן להקל ולהביא את הילד אך יש מקום להקפיד ולעדכן את הבעל האתר שהילד אינו חלק מהכמות הגלובאלית שסוכמה. כאמור, כל האמור לעיל נכון כאשר אין הנחייה ברורה שסותרת זאת. נקודה נוספת היא הנראות- האם כמעסיק הייתי מוכן שכל עובד שלא מצא סידור לילדיו יביאו אותם לעבודה. אם התשובה היא לא הרי שבנו של העובד המארגן את האירוע אינו שונה מהם.
לעמוד השאלההרב שרגא נתן דהן
108 צפיות -
האם על פי ההלכה יש חובה לשלם תשלומי וועד בית בבניין מגורים?
-
קיבלתי לולבים למכור, הסיכום היה שאמכור בחמישים ש"ח ללולב, ובפועל מכרתי במאה ש"ח למי שייכים החמישים הנוספים?
-
יש לנו בית הארחה ובחוזה כתוב שאין לנו אחריות על דברים שנשכחים לאחר 72 שעות. בפועל יש לנו מלאי גדל מאוד של חפצים שנשכחו מה אנחנו אמורים לעשות עם זה?
-
יש לי בעיה בגומייה של השמשה ברכב, יש לי ביטוח שמשות, אך הביטוח לא מכסה גומיות אלא רק שברים ממש. האם מותר לשבור את השמשה על מנת לקבל שמשה חדשה?
-
אם אני אחראי על מכבסה בישיבה ובחור מכניס כביסה מותר לי להכניס אתו בגדים במכונה בלי להגיד לו ובלי לשלם לו כלום?
אם זה לא גורע מאיכות הכביסה ולא עלול לגרום לתקלות ובלבולים - מותר.
לעמוד השאלההרב משה קורנווייץ
467 צפיות -
האם מותר לחנות טבע למכור לחמים שחלקם הגיעו בו ביום וחלקם ביום שלפני?
ככל הידוע אין חוק או מנהג מיוחד למכור דוקא לחמים שהגיעו היום, אם אכן כך, מותר לחנות הטבע למכור והקונה עצמו יבדוק את טריות הלחמים.
לעמוד השאלההרב ישראל מעטוף
479 צפיות -
אדם החליף איתי בטעות בית פלסטיק של תפילין, והשאיר את שלו בבית כנסת, כבר מספר ימים, האם מותר לי לקחת את שלו?
-
אני בגיל 13, האם מותר לנסוע ברכבת בתור אזרח ותיק שזה חצי מחיר, לנסיעה קצרה?
-
האם יש בעיה הלכתית למסור דירה בחו''ל לחברת ניהול שתשכיר אותה לפי דעתה אף שככל הנראה תשכיר לגוים?
-
אני רואה עט יפה אצל חברה, וברצוני לקנות אותו ממנה, יש בכך איסור של 'לא תחמוד'?
אם זה נעשה בהסכמה מלאה וללא הפעלת לחצים - אין בעיה, האיסור הוא כשבעל החפץ לא מעוניין למכור ומפעילים עליו לחץ שימכור.
לעמוד השאלההרב שי שמעון כהן
425 צפיות -
האם יש חשש גזל לגלוש ברשת wifiשל אדם אחר ללא ידיעתו?
מעיקר הדין אם זה לא מאט לחבר את מהירות הגלישה, אין בכך איסור, אך בכל אופן ראוי לבקש רשות, אך אם מוריד קבצים וכדומה כך שיתכן שמאט את קצב האינטרנט של בעל הרשת אסור להשתמש ללא רשותו. כמובן הכל בתנאי שהאינטרנט מסונן כראוי.
לעמוד השאלההרב פנחס קדיש
590 צפיות