דילוג לתוכן
בחזרה לדף הבית

Votre panier est vide.

לכל השו"ת מורחב

האם נוכל לקיים את מצוות צדקה בגאולה, הרי לא יהיו אז עניים?

בתמצות:
בתחילת ימות המשיח נראה שיהיו עניים, ובתקופה מאוחרת יותר בימות המשיח אכן לא תהי' צדקה ממש לעניים. אך גם אז יקיימו: 'גמילות חסידים' על ידי הלוואה, וכן תהיה צדקה רוחנית. אך זכה דורנו ונכנס מיד לתקופה השני' בה אין עניים.
בהרחבה:
הגמרא במסכת פסחים דורשת מלשון הפסוק "ולא יהיה עוד כנעני" – "אמר רבי ירמיה אין כאן עני", בגאולה האמיתית והשלימה לא יהיו עד עניים, אמנם מכמה מקומות אנו רואים שזו אכן מחלוקת בין רבי חייא בר אבא ושמואל – האם לעתיד לבוא יהיו עניים. שמואל צועד בשיטתו שאין הבדל כמעט בין הזמן הזה לימות המשיח, אלא רק "שעבוד מלכויות".
הרמב"ם סובר כדברי שמואל בנידון, אמנם לאידך הרמב"ם בעצמו מתאר את מצב הגאולה כך: " ובאותו הזמן לא יהיה שם לא רעב ולא מלחמה ולא קנאה ותחרות שהטובה תהיה מושפעת הרבה וכל המעדנים מצויין כעפר" – מכאן נראה שבזמן של ימות המשיח אכן יהיו שינויים גדולים בטבע העולם, ואף "מעדנים מצויים כעפר".
הרבי מלך המשיח שליט"א מסביר שאכן בימות המשיח יהיו שתי תקופות באופן כללי. בתקופה הראשונה – לא יהיה שינוי בעולם – ואכן אז יהיו עניים ונוכל לקיים את מצוות הצדקה, ובתקופה השנייה – אותה מתאר הרמב"ם בהלכה שהוזכרה לעיל – יהיו שינויים גדולים בעולם, ואכן בזמן זה לא יהיו עניים.
אז מה, לא נוכל לקיים את מצוות הצדקה? המפרשים נתנו כמה פתרונות בדבר: אפשרות אחת שמביא בעל "פנים יפות" – אכן בזמן הגאולה כאשר נהיה עסוקים בלימוד התורה, לא יהיה צורך ב"גמילות חסדים" – צדקה. ה"חתם סופר" מביא אף הוא פתרון – על-ידי שנלמד את הלכות הצדקה יחשב לנו כאילו קיימנו את המצווה בגשמיות.
ויש שכתבו פתרון מעשי: נוכל לתת צדקה לגויים – שיהיו אז עניים, או לגויים שירצו להתגייר בזמן הגאולה.
אך הרבי מלך המשיח שליט"א מבאר שניתן לקיים את מצוות "גמילות חסדים" – על ידי 'הלוואה' אחד לשני, אף שלא יצטרכו להשתמש בהלוואה, אך מפאת חשיבות ומעלת המצווה ילווה כל-אחד לחברו, וכך נזכה לקיים מצווה זו לאמיתתה.
או באופן נוסף – מסביר הרבי מלך המשיח שליט"א, שמצוות ה'צדקה' אינה רק בכסף או מזון גשמי, אלא אף צדקה 'רוחנית' – השפעה של שכל לאדם הפחות ממנו בדרגה – שלא עמד על אמיתתו של השכל, ואכן אף בימות המשיח, יהיה חילוק בין אופן ההכרה של עם-ישראל בקב"ה, כלשון הפסוק "כי כולם ידעו אותי למקטנם ועד גדולם".
הרבי אומר שבמצב של 'זכו' – שלו זכה דורנו - אנחנו לא נצטרך לעבור את ה'תקופה הראשונה' ורק לאחריה להגיע לתקופה של הנסים וכו' – התקופה השנייה, אלא נכנס הישר אל התקופה השנייה בה כבר לא נוכל לקיים את מצוות הצדקה עם כסף גשמי, ועל-כן באחת השיחות אומר הרבי שיש לנצל את הרגעים האחרונים של הגלות בשביל לתת צדקה, הואיל וכשמשיח יבוא לא נוכל עוד לתת צדקה.

מקור:

  • פסחים נ
  • א. זכרי' יד
  • כא. ברכות לד
  • ב. שבת סג
  • א. קנא
  • ב (וראה בדק"ס שם). פסחים סח
  • א. סנהדרין צא
  • ב. שם צט
  • א. רמב"ם הלכות תשובה פ"ט ה"ב. הל' מלכים פי"ב ה"ב. הל' מלכים פי"ב ה"ה. לקוטי שיחות חכ"ז ע' 198 ואילך בארוכה. וראה ג"כ לקו"ש חט"ו ע' 417. הדרן על הרמב"ם ה'תשמ"ז. הדרן על הרמב"ם ה'תנש"א. ספר המאמרים-מלוקט ח"ב עמוד עג. שם עמוד קפא-קפד. ועוד. התוועדויות תשמ"ז ח"ד ע' 322 הע' 36. תשמ"ט ח"א ע' 281. תנש"א ח"ד ע' 224. פנים יפות עה"פ - דברים טו
  • יא. חתם סופר - תורת משה ריש פרשת בחוקותי. אברהם אנוכי על ישעי' סי' נא. ולהעיר שאכן לשיטת הרמב"ם (מתנות עניים פ"ז ה"א) ישנה מצוות צדקה לגוי שבמעמד גר תושב
  • אך יש חולקים בזה ואכ"מ. כסף מזוקק ע' קצד. צדקה על ידי גמ"ח: ראה אג"ק חי"ד ע' שנט. לקוטי שיחות חכ"ד ע' 317. לקו"ש חכ"ג ע' 269 הע' 10. שיחת יום ב' דחגה"ש תשל"ט (שיחו"ק ח"ג ע' 75). בביאור התועלת בגמ"ח כזה ראה גם ספר פלפולים - בשערייך ירושלים ע' 55 ואילך. התוועדויות ח"ד ע' 322. התוועדויות תשמ"ז ח"א ע' 162. דורנו
  • מצב של "זכו" - ראה שיחות: בדר"ח אלול תשמ"ב. ש"פ עקב תשמ"ג. ש"פ תרומה תשד"מ. ב' דר"ה תשמ"ו. חיי"ש תשמ"ו
  • מצורע תשמ"ו
  • ויק"פ תשמ"ח. ועוד.

פעולות פוסט

שאלות נוספות בנושא

לא נמצאו שאלות נוספות

צור קשר בוואטסאפ