כתוב בייעודי הגאולה: "ונבאו בניכם ובנותיכם" האם זה כפשוטו ובאמת כל עם ישראל יהיו נביאים?
בתמצות:
אכן, כל עם ישראל יהיו נביאים אמנם בדרגת הנבואה יהיו עדיין חילוקים. אגב, בתורת החסידות מוסבר שהנבואה שתהיה לכל יהודי תהיה כתכונה טבעית שלו, ולא כפי שזה בזמן הגלות – שנצרכים כמה וכמה מעלות לזכות לנבואה.
בהרחבה:
בגאולה האמיתית והשלימה יהי' חידוש מרענן בתחום הנבואה שלא הי' מעולם: כל עם ישראל יהפכו לנביאים! כך אומר המדרש על הפסוק "ומי יתן כל עם ה' נביאים" (במדבר יא, כט) אותו אמר משה רבנו כמשאלה, והמדרש אומר על כך שבגאולה השלימה תתממש משאלתו זו של משה רבנו וכולם יהיו נביאים. כך גם אומר הנביא יואל (ג, א) "ביום ההוא אשפוך את רוחי על כל בשר וניבאו בניכם ובנותיכם", אם כן בגאולה השלימה - כל עם ישראל יהיו נביאים.
הנבואה שתהי' בעם ישראל בגאולה, תתייחד גם בעצם העובדה שלא יהי' בה כל פלא! כך מבואר בתורת החסידות, שבעוד שכיום ישנם מספר תכונות הנדרשות על מנת לזכות לנבואה (חכם גדול בחכמה, גיבור במידותיו, ולא יהי' יצרו מתגבר עליו, ועוד) בגאולה זו תהי' תכונה טבעית פשוטה השייכת לכל יהודי ויהודי כמו תכונת העין לראות והאוזן לשמוע!
העובדה שכל עם ישראל יהיו נביאים מעוררת שאלה מעניינת: הרמב"ם כותב שלנביאים היה (וישנו) מנהג קבוע ללכת עם אפוד בד מיוחד בשביל להודיע לעם ישראל שהם נביאים ושניתן לשאול אותם דברי עתידות (על דרך הכהן הגדול שהי' לבוש אפוד ושאלו אצלו ב'אורים ותומים'). מכיוון שהרמב"ם מביא מנהג זה בספר הלכה הרי שיש למנהג זה תוקף הלכתי, ואם כן לכאורה גם בגאולה יצטרכו כולם ללבוש בגדי אפוד בד המיוחדים לנביאים!
מאידך, מכיוון שכולם יהיו נביאים לא יהי' בעצם כל צורך להודיע מיהו נביא שהרי - מי לא נביא? הנבואה תשרה על כל עם ישראל אנשים נשים וטף ("ונבאו בניכם ובנותיכם") מצד שלישי מסתבר לומר שאמנם לא כולם יצטרכו לחגור אפוד בד, אך גם בגאולה יהיו הבדלים ומדרגות בנבואה, יהיו נביאים במדרגות גבוהות יותר וגבוהות פחות (וכדברי הרמב"ם "הנביאים מדרגות מדרגות הן.. נביא גדול מנביא"), ולכן רק הנביאים הגדולים יותר יחגרו אפוד בד, בכדי שמי שירצה לברר עניין שבשבילו צריך נבואה גבוהה יותר – יוכל למצוא את הנביא.
מקור:
- סה"מ להרמב"ם מ"ע קע"ב. שיחת שופטים נ"א סעיף י"א. מדרש תהילים יד
- ז. סה"מ מלוקט ח"ב עמ' נ'
- רמב"ם הל' יסוה"ת פ"י ה"ג וה"ה
- ופ"ז ה"א וה"ב. הלכות כלי המקדש והעובדים בו פ"י הי"ג. לקו"ש חל"א תצוה א'.