נאמר שכל המועדים עתידין להתבטל חוץ מפורים, האם זה כפשוטו, ואם כן איך זה יתכן?
בתמצות:
כך אמנם נאמר במדרש, אך נאמרו ביאורים רבים למה ירמזון דבריו. והפירוש העיקרי הוא שהגילוי הרוחני שמתגלה בחגים לא יורגש לעומת הגילוי הרוחני הנעלה שיתגלה בגאולה, אך בפועל נשמור על כל דיני החגים ללא שינוי.
בהרחבה:
המדרש כותב: "כל המועדים עתידין להיות בטלים וימי הפורים אינן בטלים לעולם שנאמר וימי הפורים האלה לא יעברו מתוך היהודים וכו'" המדרש מתאר שאף יום כיפור לא יתבטל, ובכמה מקומות אף מבואר שחנוכה לא יתבטל.
וכאן אנו צריכים להבין את משמעות דברי המדרש, האם אכן יתבטלו כל שאר המועדים, והאיך מסתדר הדבר עם נצחיות התורה? המפרשים נדרשו להסביר מאמר חז"ל זה וביארו באופנים שונים:
יש שרצו לבאר שאין המדובר על עת הגאולה, שבה יתבטלו המועדים, אלא כוונת המדרש שהמועדים הללו עתידין להתבטל בזמן הגלות – אם מצד הצרות והגזירות שאומות העולם גוזרים על עם ישראל, ובעקבות כך ישנו קושי לקיים את המועדים (לבד מפורים). או באופן 'רוחני' יותר – המועדים הם זכר ליציאת מצרים, אמנם כיום אין לנו מצרים ושעבוד והסיבה לקביעת המועד – כביכול – 'התבטלה'.
יש שפירשו שאין כוונת המדרש 'מועדים' – לשלושת הרגלים, אלא מועדים שונים הקיימים אצל עם ישראל – כגון ימים מיוחדים הכתובים במסכת 'תענית', יום טוב שני של גלויות, או זכרון הצרות של עם ישראל בגלות - יתבטל, וישאר רק העניין הרוחני שבמצווה.
ויש שפירשו שאין הכוונה על ביטול ממשי אלא 'ביטול' במובן עמוק יותר, דומה הדבר ל'ביטול בשישים' – חתיכת חלב שנכנסה לתוך סיר בשר, ויש בסיר פי שישים מחתיכת החלב – האוכל כשר. אין הכוונה שאין חלב, אלא שלעומת כל הבשר הקיים בסיר, מעט החלב מתבטל כלפיו. כן הוא גם בעניין המועדים: 'ביטול' הכוונה שדינם יהיה חמור יותר מהדין כפי שהוא היום.
בתורת החסידות מוסבר שכל המועדים עניינם המשכה וגילוי רוחני, וגילוי זה של המועדים (אותו אנו ממשיכים עכשיו), אינו תופס מקום כלל ביחס לגילוי הרוחני העצום שיאיר לעתיד לבוא, ולא יורגש כלל (מלבד הגילוי שנמשך ע"י פורים שהוא גילוי אלוקי נעלה מאד שיורגש גם לעתיד). אך כמובן, שבפועל ממש נשמור את כל המועדים על פרטיהם ודקדוקיהם.
מקור:
- מדרש משלי ט
- ב. הובא ביל"ש רמז תתקמד (בשינוי לשון קצת). אסתר ט
- כח. שו"ת הרשב"א ח"א סימן צג. וכן נראה שהבין דבריו במנות הלוי פרק ט' פסוק כח. ושם הקשה על זה שהוא נגד החוש. אגרת הטיול חלק הדרש ערך מועדים בפירושו הראשון. תכלת מרדכי (יפה) ויקרא כג
- ב. פירוש עיון תפילה בפירושו על יוצר לפרשת זכור (נדפס בסידור אוצר התפילות) בשמו. מבוא למגילת תענית (וילנא תרפ"ה). גרי"ז עה"ת בסופו (על מג"א) ע' 112 ד"ה ונראה
- בדעת הרמב"ם שמובא להלן. הרמב"ם הל' מגילה פ"ב הי"ח ובספר השיחות תש"נ (ע' 345 הערה 51). מאמר אסתר למהרש"ק פ"ט פכ"ח. ושם משמע לכאורה שכל הימים יהיו אסורים לעתיד במלאכה ולא רק הימים טובים ואכ"מ. ראה תו"א מג"א קיט
- ב. אוה"ת קרח תרסא. אוה"ת פנחס א' רח. (הובאו בס' הליקוטים דא"ח ערך לע"ל ע' תערב). ד"ה ליהודים היתה אורה תרכ"ו. ד"ה ליהודים תשי"ב (סה"מ פורים ע' טז ואילך). ד"ה להבין מארז"ל שם. ד"ה כל המועדים תשכ"א. התוועדויות תשמ"ה ח"ג ע' 1430. ספה"ש תנש"א ח"ב ע' 686.