דילוג לתוכן
בחזרה לדף הבית

Votre panier est vide.

לכל השו"ת

האם מותר לתת לילד קטן לשחק בחול בשבת?

חול בארגז חול וכדומה, המיועד למשחק אינו מוקצה ומותר לילד לשחק בו, יש להזהר שהחול יהיה חלק כך שלא ייוצרו גומות שיש בהם קיום לזמן, וכן להשגיח שלא ישפכו מים על החול משום מלאכות האסורות בשבת, (ועל האב למנוע את בנו - מדין חינוך - מלעבור על איסורי שבת).

מקור:

  • פסק אדה"ז בסימן ש"ח ס"ח גבי חול "וחול ..וכל כיוצא בדברים אלו. ואפילו דבר שהוא ראוי להשתמש בו איזה תשמיש המותר בשבת ..כיון שאין תורת כלי עליהם אסור לטלטלם אפילו לצורך גופם ומקומם, אלא על פי הדרכים שיתבארו, וזהו הנקרא מוקצה מחמת גופו". ובסעיף נ"ג "אבל אם חשב עליהם להשתמש בהם למחר תשמיש שדרכם לייחד אותם לתשמיש זה ..מותר לטלטלה גם לכל צרכיו לפי שכיון שהיא ראויה להתייחד לכך לעולם ודרכה בכך לפיכך די לה בהכנה קלה להכינה לכך, דהיינו, במחשבה לשבת זו בלבד. או אם נשתמש בה כבר תשמיש זה מבעוד יום אפילו פעם אחת בלבד הוכנה לכך, אע"פ שלא חשב עליה לשבת זו". לכן בחול המיועד למשחק ילדים, מותר לילדים לשחק בו בשבת. ועיין בסימן שמג ס"ב.
הרב מנחם מענדל הראל

הרב מנחם מענדל הראל

רב בית כנסת חב"ד, דרום צפת וחבר מכון הלכה חב"ד // לדף הרב

פעולות שאלה ותשובה

  • 452 צפיות

שאלות נוספות בנושא

  • האם יש עניין להדליק שתי נרות במוצאי שבת?

    אדמו"ר הזקן כותב בשו"ע: "יש נוהגים להרבות נרות במוצאי שבת יותר משאר לילות החול", וכן הוא בעוד מקורות. אמנם לא נזכר שם המספר, אך בפועל נהגו במקומות רבים להדליק שתי נרות, ויש המביאים זאת בשם הבעש"ט ותלמידיו. הרבי כותב "וכידוע הסיפור איך שהבעל-שם-טוב ותלמידיו הרבו בנרות במוצאי שבת קודש".

    לעמוד השאלה
    הרב דניאל לנאו

    הרב דניאל לנאו

    מורה צדק, קייב וחבר מכון הלכה חב"ד // לדף הרב

    1040 צפיות
  • מותר לילדים לשחק בארגז חול בשבת?

    חול המיועד מראש למשחק מבחינה עקרונית מותר לשחק בו בשבת, אך ראוי למנוע מלשחק בו מכיוון שבדרך כלל משחקים בו באופן האסור בשבת (ולמשל אסור להרטיבו, ליצור ממנו מגדלים או לצייר ולכתוב עליו). אך חול רך, מיד בלקיחת החול נסתמת הגומה שנוצרה מלקיחתו – מותר לשחק כרגיל. וחול שאינו רך כל כך, מותר רק ליטלו ממקום בולט מבלי שתווצר גומה בלקיחתו.

    לעמוד השאלה
    הרב משה קורנווייץ

    הרב משה קורנווייץ

    רב קהילת חב"ד, רמת בית שמש ד', וחבר מכון הלכה חב"ד // לדף הרב

    138 צפיות
  • האם לפני ברכת המוציא על הלחם משנה בשבת, צריך לחתוך מעט את החלה?

    לפני הברכה יגלה את הפת ויעשה סימן (רושם בלבד, אך לא יחתוך) במקום שבו רוצה לחתוך את הפת אחרי הברכה. אם במקום לעשות סימן חתך מעט את הפת בסכין, אך עדיין הכיכר מחוברת – כל עוד אוחז בחלק שנחתך ושאר הכיכר עולה עמו – הרי היא כשלימה לכל דבר וכשרה ל'לחם משנה'.

    לעמוד השאלה
    הרב יוסף יצחק זלמנוב

    הרב יוסף יצחק זלמנוב

    מורה צדק, צפת וחבר מכון הלכה חב"ד // לדף הרב

    751 צפיות
  • מתי מקיימים את מצוות סעודת פורים כשפורים חל בערב שבת?

    לכתחילה יש להתחיל את הסעודה בבוקר, מפני כבוד השבת. ויש להיזהר שלא לשכוח להתפלל תפלת מנחה. אם לא הספיק בבוקר יאכל סעודת פורים בשעות הצהרים המוקדמות, וישתדל להתחיל לפני תחילת שעה עשירית (כלומר, שלוש שעות זמניות לפני השקיעה), כדי שיוכל לאכול סעודת שבת לתיאבון. אם גם את זה לא הספיק, יאכל לאחר מכן. אך ראוי שיסיים את סעודתו לפני השקיעה, כדי שיוכל לנהוג על פי הסדר הרגיל: ברכת המזון, תפילת ערבית, קידוש וסעודת שבת. האוכל סעודת פורים לאחר חצות, ראוי שיתפלל מנחה לפני כן.

    לעמוד השאלה
    1002 צפיות
צור קשר בוואטסאפ