רכבת ישראל סגרה עד ליום שני את הרכבת בתל-אביב, עקב עבודות. וכעת הודיעה שהזדרזו בעבודות, וכבר ביום ראשון בבוקר הרכבת תחזור לפעול כרגיל. העבודות התבצעו גם בשבת. האם מותר ביום ראשון לנסוע כרגיל?
אמנם המעשה כשלעצמו הינו חמור ביותר, אך לכאורה יש היתר לנסוע ברכבת ביום ראשון מן הטעמים דלהלן: א. זה ספק אם נכרי' עשו א''ז, וספק דרבנן לקולא, ב. יתכן שיש בזה צורך בטחוני ואז מותרת האמירה לנכרי. ג. י''ל שהנכרי הוא קבלן ואז זה בגדר קציצה שבמקום הצורך אי''צ להמתין בכדי שיעשו. ד.יש כאן מן הסתם אמירה דאמירה שיש מתירים. ה. באם ישראל עשה זאת יש לדונו כשוגג ומותר במוצש''ק גם למי שעשו עבורו. ויש עוד להאריך. בוודאי שבאם אכן נעשה כאן חילול שבת בפומבי הנמנע מלהינות ישירות מהחילול שבת קדוש יאמר לו.
מקור:
- [המ"מ לא מקיפים את הנושא, אלא רק פתח ומבוא להיכנס:] שו"ע אדה"ז: או"ח סי' רמ"ג ס"ב, שכ"ה ס"ט [הגדרת איסור הנאה בתוך 'כדי שיעשו' ממלאכת נכרי]. רנ"ב סי"א [דבקציצה יש מקום להקל]. שו"ת חו"י סי' מ"ו [שמתיר אמירה דאמירה], שו"ת חת"ס ח"ו סי' כ"ד, משנ"ב סי' ש"ז ס"ק כ"ד [במקום הפסד גדול יש לסמוך על החו"י המקל], שו"ת שאלי ציון סי' א' אות ט' [בירור שיטת אדה"ז בזה]. ט"ז יו"ד סי' צ"ט ס"ק ט', שו"ת צ"צ יו"ד סו"ס כ"ה [שהאומר מותר דינו כשוגג].