"בהמה שהורה בה חכם", אשר נפסק בשו"ע [יו"ד קטז,ז וסי' ז] שבמקרה זה "המדקדקים מחמירים על עצמם שלא לאוכלה", או "בעל נפש לא יאכל ממנה" כפי לשון הרמ"א. כאשר כותבים מהדרין ותכלית ההידור – אנחנו לא מעוניינים לקחת בהמה או עוף שהורה בה חכם. יסוד שעומד לנגד עינינו, באם אנו מעוניינים לעשות כשרות "מהדרין", שפרושה הוא שגם כאשר אדם רוצה להיות "מהדר" ו"מדקדק" יכול לאכול מזה, ולכן זה צריך להיות בהמה שלא הורה בה חכם.
ועל כן, גם דברים שיש בהם היתר ע"פ שו"ע, באם היסוד ההלכתי של ההיתר תלוי במציאות מסוימת שעלולה להשתנות, במילא צריך כאן הוראת חכם – זה לא דבר שבאופן אוטומטי מתירים אותו, זה נקרא בהמה שהורה בה חכם. כפי שהמהרש"א מגדיר את המושג "בהמה שהורה בה חכם", שזה דבר שנאסר במחשבה, שאצל השואל קודם שהורה בה החכם היה אצלו במחשבתו "שמא הוא דבר אסור".
לכן, בסכינים, אנחנו לא ניקח סכין שיש בה חשש של פגימה לפני השחיטה כי זה מה שאדה"ז רצה, שהסכינים יהיו חלקים בתכלית וגם חדים בתכלית ללא שום ספיקות. אחרי שחיטה, לא ניקח עופות או בשר שיש ריעותא בסכין, הגם שיש דעות הלכתיות המקלות יותר – מכיון שזה בדיוק המקרה שנקרא "בהמה שהורה בה חכם" באם נפגם מסיבה זו או אחרת.
נקודה עיקרית נוספת:
יש לדעת את מה שמובא בכל הפוסקים, כי לא כל אחד יש לו את ההרגשה בסכינים 'שאמרו צריך הרבה ישוב הדעת ויראת השם בבדיקת הסכין' כפי שמביא אדה"ז [יו"ד סי' א ס"ק ב] 'כי צריך לכוון את לבו בבדיקתו הלא תראה כי יבדוק אדם פעמיים ושלש ולא ירגיש פגימה דקה ולאחר כן ימצאנה כי הכין לבו באחרונה ובחינת . . ולכן אין למנות על זה כי אם יראי שמים ביותר וחרדים על דבר ה' ואינם נבהלים ונחפזים בדעתם . . וגם לבדקם אם יש להם הרגשה טובה כשאר בני אדם השלימים בדעתם . . וכל המרבה לבדוק אחר השוחטים בענינים כאלו הרי זה משובח מאוד'.
ומוסיף אדה"ז [יו"ד א קו"א ג] "שעכשיו שאין אנו בקיאים בדבר ואין אנו נוהגים לשחוט בסכין כזה אלא צריך שיהיה חלק לגמרי באמת צריך אימון יד וחוש ההרגשה הגדולה בתולדה בכדי שלא ימצא אחריו כלום על הסכין ויהיה חלק לגמרי" – היינו שכיום לא כל שוחט שיודע לשחוט מגיע לרמת בדיקה נדרשת אא"כ הוא 'אימן' את ידיו להרגיש. ונסיים בדברי התבואות שור [שמ"ח סי' יח ס"ק יז] "ירא ובעל מעשה אם יש לו מעשה ואין לו מחשבה והרגשה טובה הוא מאכיל נבלות לישראל".
בסופו של דבר, כמו בכל תחום בעולם, צריך מומחיות, ובפרט בסכינים, צריך לדעת מה זה פגימה, מה זה כלשהו, מה זה שומן, ומה זה סתם "נערוון". זה מקצוע שצריכה להיות בו מומחיות.
הקהל מדבר
0 תגובות
הצטרפו לשיחה והשאירו תגובה
הוספת תגובה