האם יש להקפיד שבית המזוזה יהיה שקוף?
כשנגשים לבחור את בית המזוזה יש לתת את הדעת על כמה הלכות ומנהגים. ראשית יש לזכור כי נמנעים מלהשתמש בבית מזוזה העשוי מברזל[1]. בבית הרב נהגו שהמזוזות נתונות בתוך מעטפת נייר ולא בנרתיק ממתכת או שאר חומרים[2], וכפי שידוע, בדירת הרבי המזוזות עטופות בניילון/נייר פלסטיק עבה שכרוך סביב המזוזה ולא נתונות בבית מזוזה קשיח[3].
לכתחילה ראוי לקבוע המזוזה בבית-מזוזה שקוף, כדי שייראה שם ש-ד-י לנכנס וליוצא[4]. אמנם במקום שהתינוקות מצויים ויש חשש טינוף, או שיש חשש שמתנהגים במקום זה שלא בדרכי הצניעות וכדומה, יש להשתמש בבית-מזוזה אטום דווקא[5]. כשמשתמשים בבית מזוזה שאיננו שקוף, נהוג שמסומן עליו אות "ש" מבחוץ[6], ויש לכוון שהשם שעל המזוזה יהיה מכוון (בערך) כנגד ה"ש" שעל בית המזוזה[7].
מהם הדברים שצריך לוודא לפני שמכניסים את המזוזה לבית המזוזה?
כשקובעים מזוזה מחוץ לבית במקום שהשמש יוקדת, יש להקפיד: א) להניח המזוזה בבית מזוזה שאינו שקוף, ויש לו צבע בהיר שאינו מושך את קרינת השמש; ב) בית-המזוזה יהיה מעץ או פלסטיק, (ובשום אופן לא ממתכת שאוגרת את החום); ג) המזוזה תהיה עטופה היטב בנייר עבה (רצוי פרגמנט) מעל הניילון, בכדי שיבודד מהשמש[8].
גם מזוזה שמונחת בתוך מבנה אך על יד מקור חום רב עוצמה, כמו על יד תנורים במטבח תעשייתי, יש לבודד המזוזה מהחום, ועדיף להרחיק את מיקום התנורים מהמזוזה[9]. במזוזה החשופה לגשם, יש להשתמש בבית מזוזה אטום ללא חריצים וחיבורים, ולעטוף את המזוזה בניילון מרשרש דווקא[10], וזאת היות והקלף הינו עור מן החי הרי הוא פולט לחות, וכשהלחות אינה יכולה להתאדות יש חשש למחיקת האותיות חלילה[11].
בית מזוזה ממגנט (שמוצמד למשקוף מתכת), כיון שאפשר לשלפו בקלות – אינו נחשב כמחובר, ואין להשתמש בו.
כשמכניסים את המזוזה לבית המזוזה, יש להשגיח שלא נותרו במזוזה סימני ההגהה. גם כשנכתב מבחוץ "נבדק"/"מוגה"/"כשר", אף שלא נפסל, מ"מ יש למחוק לפני שקובע המזוזה בפתח[12]. וכן אם הודבקה במזוזה מדבקת אישור הגהה, יש להסירה לפני הקביעה.
[1] דעת קדושים (רפט, א) ששמע כן בשם הבעש"ט. משום שהמזוזה מאריכה חיים, ואינו בדין שיונף המקצר על המאריך, ומסתפק שם אם שאר מתכות דינם כברזל; בנוסף, כשהמתכת מחלידה גורמת לפסול המזוזה.
[2] הרב יהושע דובראווסקי ז"ל באלגעמיינער זשורנאל (עש"ק נשא, תשמ"ג), ונעתק ב"כרם חב"ד" 2 ע' 85. וראה גם בשלחן מנחם (ח"ה, קלט הע' יב).
[3] מעשה מלך (יא, ו).
[4] שו"ע יו"ד סרפ"ו, ס"ה; רמ"א סרפ"ח סט"ו.
[5] שו"ע יו"ד סרפ"ו ס"ה; ובדלת הראשית שאין כ"כ חשש זה, ראוי לקבוע בבית-מזוזה שקוף, שיראו את השם שבמזוזה.
[6] ויש להקפיד שלא יהיה כתוב כל השם, גם אם כתוב מלמעלה למטה, אות תחת אות.
[7] ראה לקו"ש חכ"ד ע' 374 (ע"פ שו"ע יו"ד סרפ"ט ס"ו; שהוא ע"פ הירושלמי (מגילה פ"ד, ה"ב) שצריך ה'שמע' להיות רואה את הפתח, וע"ע בפרישה (יו"ד סרפ"ט סקי"א) בטעם הדבר).
[8] עפ"י עצת מומחים בעלי ניסיון בתחום.
[9] ולצערנו היו מקרים שהמזוזה השחירה והתפחמה רח"ל, בגלל קביעה כזו.
[10] כיוון שניילון זה 'נושם'.
[11] ראה שערי מזוזה (יח, (מ)).
[12] משנת הסופר סכ"ז ס"ק יח-יט; ובשעה"צ שם סקי"ז.
הקהל מדבר
0 תגובות
הצטרפו לשיחה והשאירו תגובה
הוספת תגובה