דילוג לתוכן
בחזרה לדף הבית

אין מוצרים בסל הקניות.

לכל המאמרים

מנהגי פסח שני

מנהגי פסח שני

//

0 תגובות

//

1 דקות קריאה

//
הרב יוסף אברהם פיזם

מנהגי פסח שני

בזמן שבית המקדש היה קיים, הייתה ניתנת הזדמנות נוספת להקריב את קרבן הפסח, שלושים יום לאחר חג הפסח עבור אלו שהיו טמאים או בדרך רחוקה בפסח הראשון, ויוכלו להקריב את קרבן הפסח כהלכתו. גם כיום, לאחר חורבן בית המקדש ושלילת האפשרות להקרבת הקרבן, מציינים את חג פסח שני באי אמירת תחנון ובאכילת מצה, ביום י"ד באייר. אלא שבמנחה שלפניו אומרים תחנון, שכן  הקרבת קרבן פסח שני הייתה בי"ד באייר, והאכילה הייתה רק בליל ט"ו, ועל כן תפלת מנחה של י"ג באייר אינה שייכת ל"פסח שני" ואומרים בה תחנון, כי עיקר פסח שני הוא ביום י"ד באייר, ובליל  י"ד אין אומרים תחנון בקריאת שמע שעל המיטה[1].

לגבי מוצאי י"ד באייר התעורר ספק לגבי אמירת וידוי בק"ש שעל המיטה. שכן, במוצאי שבת נהוג שלא לומר בו "וידוי" בקריאת שמע שעל המטה עד חצות הלילה, אך במוצאי ימים שאין אומרים בהם תחנון נהוג שאומרים בהם "וידוי". אלא שבמוצאי י"ד באייר יש מקום לומר שגם אין אומרים בו "וידוי" כי אכילת הפסח הייתה בלילה זה, וכן ראוי לאכול מצה בלילה זה מפני שבו הייתה אכילת הפסח[2].

מנהגי ל"ג בעומר

ביום ל"ג בעומר יש לשמוח ואין אומרים בו תחנון, שבו פסקו תלמידי רבי עקיבא למות; ובדורות האחרונים התגלה שהוא יום ההילולא של התנא הקדוש רבי שמעון בר יוחאי. ביום זה נהוג לאכול  ביצים וכן נוהגים לאכול חרובים, ומוספים בו באהבת-ישראל. ומעורר הרבי להוסיף ביום זה בתורה ובפרט בפנימיות התורה, בעבודת התפילה ובאמירת מזמור ל"ג בתהלים, ובנתינה לצדקה במספר ח"י. והורה  הרבי שיש לקבץ את ילדי ישראל בל"ג בעומר לכנסים ותהלוכות, ולקשרם באמירת פסוקים מהתורה-שבכתב ושבעל-פה, ונתינת צדקה[3].

מנהג נוסף הקשור עם ל"ג בעומר והוא התספורת הראשונה של הילד. שכן, נוהגים שלא לספר את שיער הקטנים עד שיגיעו לגיל שלוש, ואז מספרים את שערותיהם ומשאירים להם פאות, ומחנכים אותם למצוות "לא תקיפו פאת ראשכם", שלא לספר את שערות הפאות. ונהגו רבים לספר את הקטן ליד קברו של רבי שמעון בר יוחאי במירון, וקטנים שיום הולדתם השלישי חל בימי הספירה שלפני ל"ג בעומר נהוג לקחתם למירון ביום ל"ג בעומר ולספרם שם[4].

[1] במדבר ט, ט ואילך. היום יום י"ג אייר.

[2] סידור אדה"ז סדר קשעמ"ט. כה"ח או"ח סקל"א סקי"ד. התוועדויות תשמ"ג ח"ג ע' 1414 וע' 1475, תשד"מ ח"ב ע' 1056. אג"ק ח"ב ע' שנב. אג"ק חי"ד ע' רצז. התוועדויות תשמ"ה ח"ג עמ' 1971.

[3] ראה פע"ח שער ספה"ע פ"ז; מ"ח מס' אייר פ"א מ"ו. שו"ע אדה"ז או"ח סתצ"ג. פסקי הסדור שם. לקו"ש חל"ז עמ' 121. התוועדויות תשמ"ב ח"ג ע' 1395. התוועדויות תשמ"ג ח"ג ע' 1425, התוועדויות תשמ"ו ח"ג ע' 362. לקו"ש חל"ב ע' 254. אג"ק ח"כ ע' רכג. ספר המנהגים עמ' 43.

[4] התוועדויות תשמ"ז ח"ג ע' 268 ואילך. אג"ק כ"ק אד"ש ח"ט עמ' נ"ח וחי"א ע' ס.

פעולות פוסט

קבל את עלון שונה הלכות ישר אליך!

הקהל מדבר

0 תגובות

הצטרפו לשיחה והשאירו תגובה

הוספת תגובה

הוספת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

צור קשר בוואטסאפ