האם מותר בזמננו (בגלות) לשמוח ולשמוע מוזיקה?
בתמצות:
בדורנו מותר לכתחילה, לאחר שהגענו כבר לזמן קיום היעוד ש'אז ימלא שחוק פינו'.
בהרחבה:
לאחר חורבן בית המקדש נאסר לשמוח ולשמוע שירים מצד שני טעמים: 1. מפני הצער על חורבן הבית. 2. "שהשמחה יתירה מרגילה את האדם לשכוח המצוות". וממילא כשתבוא הגאולה שני טעמים אלו לא יהיו שייכים ויתבטל האיסור: בית המקדש יהיה בנוי על תילו, וכן "את רוח הטומאה אעביר מן הארץ", ממילא אין חשש שהאדם ישכח מקיום המצוות ח"ו.
בדורות האחרונים רבו המתירים לשמוע שירים, מפני ירידת הדורות, (שהרי ישנם בעלי מרה שחורה, אצלם הוא צורך חיוני ממש כמו תרופה).
אמנם הרבי מלך המשיח שליט"א אומר, שכיום, אפשר לשמוע שירים, ולשמוח לכתחילה בשמחה הכי גדולה שיכולה להיות. כיון שזכינו ומשיח כבר נגלה. ובלשונו הקדושה:
"..ובמילא ישנם תיכף ומיד (נוסף על כל העניינים של 'יוסף' גם) כל העניינים של 'יצחק' שזהו עניין הצחוק והשמחה, באופן ד"ימלא שחוק פינו".
"ומה ש"אסור לאדם שימלא שחוק פיו בעוה"ז": במה דברים אמורים כאשר המדובר אודות רגע קודם גילוי משיח צדקנו, אבל בנדון-דידן, הרי מכיון שנשיא דורנו הי' המשיח של דורנו, והוא נתגלה בכל התוקף - הרי לא רק שנתנה רשות, אלא יתירה מזה, שיש חיוב להתנהג באופן ש"ימלא שחוק פינו ולשוננו רנה".
וכן: "אשר בדורנו זה, שנשיא הדור, כ"ק מו"ח אדמו"ר, ששמו השני "יצחק". ע"ש הצחוק והשמחה, הוא נשיא השמיני ("אז" בגימטריא שמונה) להבעש"ט, נעשה הענין ד"ימלא שחוק פינו" (לא בלשון עתיד "אז", אלא) בלשון הוה".
מקור:
- טור - הלכות תשעה באב ובבית יוסף (סימן תק"ס). פסקי תשובות תשעה באב (סעיף תק"ס סימן ג'). שיחת יום י"א אלול ה'תנש"א – התוועדויות תנש"א ח"ד
- עמ' 211. תהלים קכו
- ב. ברכות לא
- א. ספה"ש ה'תנש"א ח"ב
- עמ' 808.