דילוג לתוכן
בחזרה לדף הבית

אין מוצרים בסל הקניות.

לכל השו"ת מורחב

כשאומרים "אחכה לו בכל יום שיבוא" הכוונה היא אף לשבת, אך כיצד יתכן שמשיח יגיע בשבת, הרי אליהו הנביא צריך לבוא יום קודם, ובערב שבת מובטח שאליהו הנביא לא יבוא?

בתמצות:
ביאורים רבים נכתבו בספרים ומסקנת הדברים שמשיח אכן יכול לבוא בשבת, ולגבי השאלה הרי אליהו לא יכול לבוא בערב שבת? אמר הרבי מלך המשיח ששאלה זו נשאל את אליהו הנביא כשהוא יגיע, והוא יתרצה.
בהרחבה:
אחד משלושה עשר עיקרי האמונה הם "אני מאמין באמונה שלימה בביאת המשיח, ואף על פי שיתמהמה, עם כל זה אחכה לו בכל יום שיבוא" כלומר, יש לצפות לביאת המשיח בכל יום, שיבוא ביום זה ממש. הוכחה נוספת לכך הוא הדין ההלכתי המופיע בגמרא וברמב"ם ש"האומר 'הריני נזיר ביום שבן דוד בא בו', הרי זה אסור לשתות יין לעולם" מכיוון שכל יום ויום הוא בחזקת "יום שבן דוד בא בו".
אמנם, במבט שטחי ניתן ללמוד מדין זה גם כן שבשבתות וימים טובים משיח לא יכול לבוא. כיון שבגמרא שם נאמר שהנודר בצורה כזו בשבתות וימים טובים חלים עליו חיובי נזירות רק לאחר השבת מכיוון שאליהו הנביא צריך לבוא יום קודם לכן ו"מובטח להם לישראל שאין אליהו בא בערבי שבתות וימים טובים מפני הטורח".
ראוי לציין כי הרמב"ם אינו כותב דבר זה בצורה מוחלטת, אלא "שהדבר ספק אם יבוא בשבת או ביום טוב, או לא יבוא, והואיל והדבר ספק, ביום שנדר לא חלה עליו נזירות שספק נזירות להקל, מכאן ואילך חלה עליו נזירות, ושבת הבאה שהיא ספק, אינה מפקעת נזירות שיש עליו".
בספר "כרתי ופלתי" (לר' יהונתן אייבשיץ) כתב, שאליהו הנביא מגיע קודם ביאת המשיח, זהו רק כאשר בני ישראל יהיו במצב של "לא זכו", אמנם במצב של "זכו" הגאולה תחל מיד, אף שלא הגיע אליהו קודם לכן.
הרבי מלך המשיח שליט"א התייחס מספר פעמים לשאלה זו, והסביר, כי הציפייה לביאת המשיח היא "בכל יום שיבוא" ואפילו בשבת, ומה שנאמר ש'הנודר נזירות ביום שבן דוד בא אין נזירותו מתחילת בשבת' אינה סתירה לכך, שכן:
א. ה"יום שבן דוד בא" הוא היום בו מלך המשיח כבר ינצח וישלוט על כל העמים לאחרי שהוא יתגלה, כפי שהגמרא אומרת "כיון שבא משיח הכל עבדים הן לישראל", ויום זה אכן לא יכול לקרות בשבת. אבל תחילת התגלותו של מלך המשיח (שאינה מכריחה את ביאת אליהו הנביא קודם לכן) יכולה לקרות אף בשבת וביום-טוב, ועל כך אנו אומרים "אני מאמין.. אחכה לו בכל יום שיבוא".
ב. כאמור, ברמב"ם נפסק כי מה שנאמר שהנזיר הנ"ל יכול לשתות יין בשבת וביו"ט בפעם הראשונה, הוא מכיוון שישנו ספק אם משיח יכול לבוא בשבת או לא (ומפרשי הרמב"ם מסבירים שהספק הוא מצד איסור תחומין), ומכיוון שאליהו הנביא יפשוט את כל הספיקות (כידוע ש"תיקו" הוא ראשי תיבות "תשבי יתרץ קושיות ובעיות"), הרי יתכן שאליהו יבוא ויפשוט שמשיח יכול לבוא בשבת.
ג. יתכן שאליהו הנביא יבוא בערב שבת ומשיח בשבת, וכשיגיעו הם יתרצו את השאלה כיצד הם הגיעו בזמן כזה.
ד. בגמרא מבואר שהטעם לכך שאליהו לא יבוא בערב שבת הוא מפני הטורח - שבני ישראל יצטרכו לעזוב צרכי שבת ולקבל את פניו, אבל כאשר נמצאים בגלות כל כך הרבה שנים, מסתבר שלבני ישראל לא תהיה כל תרעומת ברגע שייודע שאליהו הנביא הגיע והוא מבשר שהגאולה כבר מגיעה, אפילו אם הוא יבוא בערב שבת.
(נוסף לכך יש להוסיף, כי לדעת הרמב"ם ביאת אליהו כלל אינה תנאי מוקדם לביאת משיח ולשיטתו "בתחילת ימות המשיח יבוא אליהו" ולא לפני).

מקור:

  • אגרות קודש ח"ב
  • עמ' רלג. עירובין מג
  • ב. רמב"ם הלכות נזירות פ"ד
  • הי"א ונ"כ שם. הלכות מלכים פי"ב ה"ב. פתח עיניים. התועדויות תשמ"ב ח"ב
  • עמ' 674. לקוטי שיחות ח"א עמוד 272. של"ה חלק תושבע"פ כלל אות תי"ו. כרתי ופלתי "בית הספק" יו"ד סק"י.

פעולות פוסט

שאלות נוספות בנושא

לא נמצאו שאלות נוספות

צור קשר בוואטסאפ