דילוג לתוכן
בחזרה לדף הבית

אין מוצרים בסל הקניות.

לכל השו"ת מורחב

מי יהיה הכהן הגדול בגאולה האמיתית והשלימה?

בתמצות:
בספרים מובאות כמה דעות בעניין: אהרן הכהן, יחזקאל הנביא, משה רבינו. אמנם הרבי מלך המשיח מסביר, שיתכן ויהיו כמה כהנים גדולים יחד, או באופן שונה: יהיה כהן גדול, ו'משנה כהן גדול'. להעיר מדברי הרבי, שכל יהודי יהיה בדרגת הקדושה של הכהן גדול.
בהרחבה:
תפקיד הכהן הגדול הינו התפקיד החשוב ביותר בבית המקדש. הכהן הגדול מקריב מנחה מיוחדת בכל יום, עושה את עבודות יום הכיפורים ועוד. בגאולה ייבחר לתפקיד זה הכהן הגדול ביותר בכל הדורות, שכן אז יקומו גם כל הדורות הקודמים. כהן זה יישאר בתפקידו לנצח מכיוון שאז יהיה "בלע המוות לנצח", והשאלה היא: מיהו?
ובכן, בכמה מקומות נאמר שאהרן הכהן בעצמו יזכה להיות הכהן הגדול בזמן הגאולה, כך גם מובן בהגיון: כיוון שאהרן בכבודו ובעצמו יקום לתחייה, והוא היה הראשון בתפקיד זה, הרי שבוודאי הוא ימשיך בתפקיד. ובלשון הרבי מלך המשיח: "תיכף ומיד... זוכים לראות את הדלקת המנורה על ידי אהרן כהן גדול, בבית המקדש השלישי".
מאידך, הרשב"ץ בספרו 'מגן אבות' כותב שיחזקאל הנביא (שהיה גם כהן) יזכה להיות הכהן הגדול בזמן הגאולה. הוא מוכיח זאת מהפסוקים המורים על כך שהוא ייתן את הקורבנות לכוהנים (יחזקאל מג, יט) ובלשונו: "הנה הבטיחו שהוא יהיה הכהן הגדול לימות המשיח... כי יחזקאל לא עלה מבבל כי אומרים בקבלה כי קברו הוא בבבל, ועוד, כי סדר הקורבנות שעשו עולי בבל אינו כסדר הנזכר בזו הפרשה, על כן ייראה כי זה יהיה לעתיד לימות המשיח".
ואילו אדמו"ר הצמח צדק כותב, כי "לעתיד לבוא שיהיו הלויים כהנים, אם כן קרוב הדבר אשר משה רבינו עליו השלום שהוא גם כן לוי, יהיה כהן גדול"! (ראוי לציין כי משה עצמו היה כהן בחייו ורק מזרעו נפסקה הכהונה).
אז מי יהיה הכהן הגדול? יתכן שיהיו בגאולה כמה כהנים גדולים שיעבדו יחד! שכן, אמנם הרמב"ם כותב ש"אין ממנים שני כהנים גדולים כאחד" אבל זהו בשביל שלא תהיה ביניהם איבה ומריבה, אבל בימות המשיח ש"לא תהיה קנאה ותחרות", שוב יתאפשר מינויים של שני כהנים גדולים ויותר! תיתכן אפשרות נוספת, שרק אחד מהנ"ל יהיה הכהן הגדול, והשאר יהיו משנה לכהן גדול.
כך או כך, כל זה אמור בנוגע לתפקידי הכהן הגדול, אך בנוגע לקדושת הכהן הגדול, אומר הרבי שכל ישראל יהיו בדרגה זו, ולכן תתאפשר לכולם הכניסה לקודש הקדשים כמו לכהן הגדול, בגאולה השלימה.

מקור:

  • ירושלמי סנהדרין פ"י ה"ב. רמב"ם הלכות כלי המקדש פ"ד הט"ו
  • שיחת ז' אדר תשמ"ח סעיף י"ג. רד"ק על יחזקאל מג
  • יט. מגן אבות חלק ג
  • פז
  • ב. לב חיים סימן לב להגר"ח פאלאג'י ד"ה גם. אור התורה להצ"צ שמות חלק ה עמ' א'תקפו. ספר הגלגולים פרק כ"ג. יומא ה
  • ב. סנהדרין צ
  • ב. לקו"ש חל"א תצוה א' והערה 47 שם
  • חל"ב פרשת צו סעיף ו. ד"מ שיחת ש"פ תזו"מ תנש"א סי"ד
  • י' אלול תנש"א סי"ב.

פעולות פוסט

שאלות נוספות בנושא

לא נמצאו שאלות נוספות

צור קשר בוואטסאפ