דילוג לתוכן
בחזרה לדף הבית

אין מוצרים בסל הקניות.

לכל השו"ת

מהם המאכלים והמשקים שהותרו בהכנה ביום טוב?

על הכנת אוכל נפש ביום טוב נאמר: "כל מלאכה לא יעשה בהם אך אשר יאכל לכל נפש הוא לבדו יעשה לכם". כלומר, הכנת מאכלים הותרה ביום טוב רק לצורך אותו היום בלבד, דבר שהדרך לעשותו לצורך כמה ימים אין לעשותו ביום טוב אפילו לצורך אותו היום, מסיבה זו סחיטת פירות לצורך שתייה אסורה ביום טוב, ואפילו אם מעוניינים לסחוט כמות קטנה לצורך היום בלבד אסור, כיוון שדרכה של מלאכה זו להיעשות עבור ימים רבים, אסרוה ביום טוב. הגבלה נוספת נאמרה במלאכת אוכל נפש בחג, אותה למדו מלשון הפסוק "יעשה לכם", ודייקו שכל ההיתר אמור רק כשהמאכל נועד "לכם", עבור יהודי ולא עבור הגוי. מסיבה זו אסרו חכמים להזמין את הנכרי לסעודת החג, גזירה שמא יבשל אף עבורו. כיוון שההתעסקות בהכנת המאכלים עלולה לבטל את האדם משמחת החג, לכן הגבילו חכמים והתירו להכין בחג רק את הדברים המשמעותיים לטיב המאכלים, אולם דברי מאכל שהכנתם באותו היום אינה מוסיפה לטעמם ואיכותם, כגון פירות מבושלים (קומפוט), אסור להכינם בחג. כמו כן הכנת "מכשירי אוכל נפש" (כגון כלי העבודה הנדרשים להכנת האוכל) אסורה בחג, כיוון שהכנתם בחג אינה משפיעה על טיבו של המאכל, יש להכינם מערב החג. אבל מכשירי אוכל נפש שאי אפשר היה לתקנו מחמת אונס גדול מותר לתקנו ביום טוב.

מקור:

  • שמות יב, טז. פסחים מו, ב. ביצה יז, א, כא, ב. וראה מ"מ הל' שביתת יו"ט פ"א ה"ה. שו"ע אדה"ז או"ח ר"ס תקג
  • סתצ"ה ס"ד ואילך
  • סתק"י סי"ב. סתקי"ב סעיף א.
הרב ליאור רוזנבוים

הרב ליאור רוזנבוים

דיין ומורה-צדק בבאר שבע וחבר מכון הלכה חב"ד // לדף הרב

פעולות שאלה ותשובה

  • 217 צפיות

שאלות נוספות בנושא

  • האם מותר לבשל מהיום הראשון של ר"ה עבור שבת שובה הסמוכה לראש השנה, באמצעות עירוב התבשילין?

    אסור. עירוב התבשלין מתיר לבשל רק ביום שישי בלבד.

    לעמוד השאלה
    הרב פנחס קדיש

    הרב פנחס קדיש

    מורה-צדק ורב בית הכנסת, רחובות וחבר מכון הלכה חב"ד // לדף הרב

    397 צפיות
  • כיצד לבצע עירוב תבשילין?

    כך מכינים עירוב תבשילין נוטל פת שלמה בשיעור 'כביצה' (54 סמ"ק = 22 גרם בערך), עם תבשיל חשוב כגון בשר או דג בשיעור 'כזית' (בנפח (ומשקל) 27 סמ"ק), ויתן ביד אחר (לכתחילה נותנים למישהו שאינו מבני הבית) כדי לזכות (ז' בפתח) על-ידו לכל הקהל, ואומר: "אני מזכה לכל מי שרוצה לזכות (ל' בחיריק) ולסמוך על עירוב זה". הזוכה מגביה את העירוב טפח מן המקום שהיה מונח עליו, אפילו אם הניחו על ידו המוגבהת באוויר, וחוזר ונטל את העירוב מיד הזוכה, ומברך: אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על מצות (ו' בפתח) עירוב ואומר: "בעירוב הזה יהיה מותר לנו לאפות ולבשל ולהטמין חמין ולהדליק נר ולתקן ועשות כל צרכינו מיום-טוב לשבת, לנו ולכל ישראל הדרים בעיר הזאת". את הלחם והתבשיל יש לשמור לפחות עד שמסיימים את כל ההכנות לשבת שנעשות בחג, באופן שיהיה ראוי לאכילה בשבת. את המאכל האפוי שבעירוב תבשילין (שמורכב מדבר אפוי ותבשיל חשוב), ראוי לצרף כלחם משנה בסעודת ליל שבת ויום שבת, ולאכול אותו בסעודה שלישית. *צריך להקפיד לסיים את מלאכת בישול המאכלים עבור שבת זמן מה לפני שקיעת החמה, כדי שכעקרון מה שמכינים ביום טוב יוכל להיאכל גם ביום טוב על ידי אורחים שאולי יבואו. *מי שמתארח סומך על עירוב המארח * גם מי שאינו מתכנן לבשל בחג בשביל שבת בכל זאת צריך לעשות עירוב על מנת שיוכל להדליק נרות שבת. *מי ששכח לעשות עירוב עליו לשאול רב אם יכול לסמוך על עירוב שעשה מישהו אחר

    לעמוד השאלה
    הרב שניאור זלמן פלדמן

    הרב שניאור זלמן פלדמן

    מו"צ באבן יהודה // לדף הרב

    1507 צפיות
  • האם מותר לבשל ביום הראשון של ראש השנה עבור היום השני?

    אין להכין ולבשל ביום הראשון של ראש השנה לצורך היום השני.

    לעמוד השאלה
    הרב יוסף יצחק זלמנוב

    הרב יוסף יצחק זלמנוב

    מורה צדק, צפת וחבר מכון הלכה חב"ד // לדף הרב

    562 צפיות
  • האם מותר לגזוז ציפורניים בערב יום טוב שחל ביום חמישי?

    אף שמקפידים לא לגזוז ציפורניים ביום חמישי מפני כבוד השבת, מכל מקום כשיום טוב חל ביום שישי מותר.

    לעמוד השאלה
    הרב שי שמעון כהן

    הרב שי שמעון כהן

    רב קהילת חב"ד, תל-ציון וחבר מכון הלכה חב"ד // לדף הרב

    814 צפיות
צור קשר בוואטסאפ