מה הסדר באכילת תפוח בדבש בראש השנה?
בליל א' של ראש השנה בתחילת הסעודה אוכלים תפוח בדבש, יש להקפיד שאכילת התפוח תהיה לאחר אכילת כזית מפרוסת המוציא - כדי שיהיה 'קידוש במקום סעודה'. אוכלים תפוח מתוק בדבש, לכתחילה יש לקחת תפוח מתוק, אם אין לו תפוח מתוק יכול לאכול גם תפוח חמוץ בדבש. כשמברך בורא פרי העץ על התפוח, יהיה הרימון לפניו ויכוון לפוטרו בברכת בורא פרי העץ. אחר הברכה קודם האכילה אומרים: "יהי רצון מלפניך שתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה". כאשר מברך ברכת בורא פרי העץ על התפוח יכוון להוציא גם את הפירות שמגישים בקינוח בסוף הסעודה, ומנהג הרבי להשאיר חלק מהתפוח, להניחו בצלחת הקומפוט, ולאוכלו בסוף הסעודה.
מקור:
- קצוה"ש סימן פא בבדה"ש סק"ב. אך אם אכל את התפוח וכן כזית פת בתוך כדי שיעור אכילת פרס, גם אם אכל את הכזית פת לאחר אכילת התפוח – הרי זה נחשב לו ל'קידוש במקום סעודה'. שו"ע אדה"ז סימן תקפ"ג ס"א. במחזור ויטרי כתב שיש לקחת תפוח אדום, ונראה שכוונתו לתפוח מתוק. הליכות עולם (הגרז"ד סלונים), ר"ה ע' קצד. עיי"ש. ע"פ התוועדויות תנש"א ח"ד עמ' 323 .וראה המלך במסיבו ח"ב עמ' י"ג שכ"ק אד"ש המתין באכילת התפוח עד שהובאו הרימונים, אג"ק כרך ג' עמ' ק"מ. מקורות המובאים באוצר מנהגי חב"ד אלול תשרי עמוד פ (עפ"י מ"ש בסבה"נ פרק ט ס"ה), ומה שהובא שם משיחת כ"ק אדמור הריי"ץ (סה"ש תש"ב עמוד 4) שיש לכוון שלא לפטור את הקינוח הוא (כפי שכבר העירו) בתקופה שבה נהגו לאכול התפוח קודם נטילת ידים.

הרב משה קורנווייץ