
לכל הרבנים

מכון הלכה חב"ד
מכון הלכה חב"ד
תכני הרב:
1 Courseשאלות ותשובות
-
האם מותר לטוס כעת מארה"ק לשכונת המלך בה נראה שהמצב קשה יותר מבחינת הנגיף, או לטוס כעת לארה"ק כדי להישמר יותר?
אדמו"ר הזקן פוסק בשו"ע: "דבר בעיר אל יהלך אדם באמצע הדרך מפני שמלאך המות מהלך באמצע הדרכים, הואיל ונתנו לו רשות לעבור, ויש לברוח בתחלת הדבר, ואם לא ברח בתחלתו לא יברח בסופו, אלא יחביא עצמו במסתרים ולא יתראה בשוק מפני המזיקים כמו שכתוב "ואתם לא תצאו איש מפתח ביתו עד בוקר:" מכאן ברור, כי במצב הנוכחי, הרי שהדרך הנכונה היא להישאר כל אחד במקומו, גם אם הכוונה לטוס למקום בטוח יותר, שהרי גם הדרכים, הטיסה במטוס יחד עם אנשים אחרים, הן בחזקת סכנה, ואין להכניס עצמו לחשש כזה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
624 צפיות -
האם צריך שיהיה לאתרוג פיטם?
ישנם אתרוגים שגדלים עם פיטם וישנם שגדלים ללא פיטם, ושניהם כשרים. אם נפל הפיטם אחר שנקטף מהעץ – פסול, אם נפל חלק מהפיטם – יראה לרב מומחה – כי רבו הדינים בזה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
403 צפיות -
האם בתפילת ערבית במוצאי יום כיפור, עדיין נשארים עם הטלית?
בתפילת ערבית והבדלה של מוצאי יום כיפור נשארים עדיין עם ה'קיטל' והטלית. אך לובשים את הכובע, והטלית אינה מכסה את הראש אלא מונחת על הכתפיים.
לעמוד השאלה501 צפיות -
מהי ההגדרה של אכילה ושתיה לשיעורים, למי שנפסק לו לנהוג כך ביום הכיפורים?
אם ניתן להסתפק בשתי'ה בלבד, כולל של משקאות מזינים ומחזקים, מה טוב. אין חובה לשתות מים דווקא. מבחינת כמות - אכילה היא 30 סמ"ק, יש לשים לב שזו מידת נפח ולא משקל, ולכן יש למדוד אותה בכלי מדידה (כגון בקבוק של תינוקות). שתיה - לאדם רגיל כ40 סמ"ק, אדם שפיו קטן מהממוצע - 35 או 30, ניתן למדוד את השיעור לכל אדם ע"י מילוי הפה במים בלי "לנפח", או למלא צד אחד לגמרי. ההפסקה בין אכילה לאכילה ובין שתי'ה לשתי'ה צריכה להיות של 9 דקות, במידה ודרושה אכילה או שתיה רצופה יותר, הרי שניתן לצמצם כל פעם בדקה עד 4 דקות. גם אם צריך לאכול / לשתות יותר מכך, אם ניתן יעשה הפסקה של 2 דקות באכילה וחצי דקה בשתי'ה בין השיעורים. אכילה ושתיה נחשבות בנפרד, אלא אם המשקה הוא רוטב או תוספת למאכל, שאז נכלל בשיעור של המאכל הן לכמות והן להפסקה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
854 צפיות -
האם יש בעיה לקנות ד' מינים מדוכן של ילד?
אין לקנות ד' מינים מקטן – ובפרט כשקונה אותם כדי להשתמש בהם ביום הראשון. אמנם, כאשר הקטן הוא רק משמש כשליח עבור מישהו אחר שהוא 'גדול' – מותר לקנות ממנו.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
989 צפיות -
האם מותר ללבוש בגד מכובס בתשעת הימים, לכבוד שבת?
-
האם כאשר מתחילים התוועדות בבית הכנסת בליל שבת וממשיכים בבית, אומרים "שלום עליכם" בבית הכנסת או רק כשמגיעים אחר כך לבית?
-
האם מותר לצאת בשבת עם מסיכת הגנה מקורונה לרחוב במקום שאין עירוב (או מי שאינו מטלטל גם במקום שיש עירוב)?
מאחר וחובשים מסיכה מטעמי שמירה על הבריאות, היא נחשבת כלבוש ומותר ללכת ברשות הרבים כשהיא על הפנים. במקרה זה יש להזהר במיוחד שלא להוריד אותה מהפנים ולטלטל אותה מחוץ לרשות היחיד.
לעמוד השאלה2354 צפיות -
שמעתי שיש מאנ"ש הנוהגים לומר בי"ב תמוז שחל בשבת ב'בואי שלום' את הנוסח 'גם בשמחה', כמו ביו"ט, האם יש לנהוג כך?
-
מהו סדר התפילה ביו"כ ביחיד, והאם ישנם קטעים שמדלגים?
מתפלל כרגיל, כולל את הפיוטים והסליחות שבתפילת הש"ץ(כולל סדר עבודה), אולם לא את הקטעים שבהם הש"ץ חוזר על התפילה עצמה, וכן פסוקי י"ג מדות הרחמים. – פירוט הקטעים וסדר התפילה, יוצא לאור בעז"ה בנפרד.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
463 צפיות -
האם מברכים ברכת "הרב את ריבנו" לאחר קריאת המגילה, גם כשאין עשרה אנשים?
-
שכחתי לברך לישב בסוכה ונזכרתי רק לאחר ברכת המזון מה עלי לעשות?
-
האם בשבת תשעה באב אחר חצות מותר ללמוד תורה?
נכון ללמוד אחר חצות רק דברים המותרים בתשעה באב. את שיעורי החת"ת, הרמב"ם, הלכות בית הבחירה וכדומה יש לסיים לפני חצות היום. באם לא השלים יכול ללומדם כל היום עד שקיעת החמה. כמו כן אפשר להשלים אמירת שנים מקרא ואחד תרגום, לערוך התוועדות ושיעור קבוע ברבים, וכן לימוד חסידות.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
1659 צפיות -
במניינים לתפילה ותקיעת שופר המתקיימים בחניונים וחדרי מדרגות שיש בהם הד או הפרעות אקוסטיות, האם השומעים את התקיעות מבחוץ יוצאים ידי חובה?
כאשר החניון או חדר המדרגות מחוץ לקרקע, והתוקע נמצא מבחוץ והשומעים בפנים או להפך – השומעים יוצאים ידי חובתם כאשר ברור להם ששמעו קול שופר ולא הד. בחניון קרקעי או מרתף ומקלט שתחת הקרקע יכולות להתעורר שאלות השייכות לדין "התוקע לתוך הבור", ושמיעת "קול הברה", ולכן יש להקפיד שהתוקע והשומעים יהיו שניהם בפנים או בחוץ, ואם לא - יתכן שלא יצאו ידי חובה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
392 צפיות -
נולדתי בשעות הבוקר והערב הוא ליל יום הולדתי ה-13, האם אוכל כבר מהלילה לעלות חזן או רק בבוקר?
-
כיצד יש לעלות לתורה ב"מנייני המרפסות" המצויים כיום לאור ההנחיות האוסרות קיום מניינים בבתי הכנסת ובשטחים ציבוריים?
הבעל קורא יעלה את כל העליות עם ברכה לפני ואחרי כל עליה. אם הס"ת נמצא במקום בו גרים כמה בני משפחה אחת - יכולים לעלות זה אחר זה מבלי לקראם בשמותיהם יש לוודא שהחזן או הבעל קורא יכול לראות את משתתפי המניין בעת התפילה (קדיש, ברכו, חזרת הש"ץ) וקריאת התורה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
798 צפיות -
האם מותר למי שהגיע בשבועיים האחרונים מהמדינות שמשרד הבריאות פרסם לגביהן שיש להיכנס לבידוד ביתי, לצאת מהבית לצורך קיום מצווה כגון תפילה במניין, קריאת פרשת זכור וטבילה במקווה?
מאחר ומדובר בחשש של היזק לרבים, הרי שהשמירה על ההנחיות היא בגדר חוב גמור, וממילא דינו כמי שאנוס ואינו יכול לצאת מביתו. לגבי כל מצווה באופן ספציפי - יש לשאול שוב, וכן ניתן למצוא תשובות באתר סמס לרב
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
3109 צפיות -
האם מותר שהסוכה תהיה בתוך הבית, כאשר מסירים את הגג ומניחים סכך כשר?
ניתן לעשות את הסוכה גם בתוך הבית על ידי הסרת הגג וכדומה, אמנם צריך להיות בקי בדין 'דופן עקומה', כי פעמים רבות כשלא בקיאים בדינים אלו, הרי זה עלול לפגום בכשרות הסוכה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
692 צפיות -
האם כשיורד גשם ניתן לברך לישב בסוכה?
-
האם בשבת שובה טובלים את החלה בדבש?
בשבת שובה בברכת המוציא טובלים את החלה בדבש, ומקפידים שיהיה מלח על השולחן.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
800 צפיות -
האם השנה, לרגל המצב עם התפשטות נגיף הקורונה, יש הקלות בקשר לצום שבעה עשר בתמוז?
הבריאים(אף בבידוד, למעט מקרים מיוחדים) צמים כרגיל. כאשר מדובר בחולים, או מי שחש סימפטומים, או נמצא בקבוצת סיכון ובמצב שיש חשש שנדבק ח"ו, הרי שאין לצום. במקרים ספציפיים - מובן שיש לשאול רב באופן אישי (כולל במוקד הטלפוני).
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
973 צפיות -
כאשר יש חתן בבית הכנסת באמירת סליחות, אומרים סליחות כרגיל?
כאשר חתן נמצא בבית הכנסת אומרים סליחות, אך אין אומרים תחנון, ועל כן כדאי לבקש מהחתן שיצא מבית הכנסת קודם אמירת ה"תחנון" ואז יוכלו הציבור לאומרו.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
682 צפיות -
מי שסבר שתפלתו הראשונה היא לתשלומין והתפלה השנייה היא של זמנה, האם יחזור שוב התפלה?
נחלקו בזה הפוסקים ולמעשה מכריע אדמו"ר הזקן שעליו לחזור ולהתפלל, אך לחוש לדעתם של החולקים יחדש דבר בתפלתו.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
315 צפיות -
מתי מחליפים את בגדי השבת בתשעה באב שחל במוצאי שבת?
-
האם יש משהו מיוחד שנוהגים לאכול בל"ג בעומר?
נוהגים לאכול חרובים זכר לחרובים שמהם ניזונו רשב"י ורבי אלעזר בנו במערה, כמו כן נהוג לאכול ביצים קשות.
לעמוד השאלה1069 צפיות -
מהו סדר קריאת התורה בשבת ר"ח אדר?
מוציאים שלשה ספרי תורה, בס"ת ראשון קוראים ששה קרואים בפרשת השבוע, ולא מפסיקים ב"שביעי", אלא העולה ששי קורא עד סיום הפרשה. אחרי עליית הששי מניחים את ספר התורה השני על שולחן הקריאה ומגביהים את הספר הראשון. אין אומרים קדיש. לא יפתחו את הספר השני ולא יסירו את המפה עד שיגללו את הראשון. בס"ת שני עולה השביעי, וקוראים – מתוך הקריאה של ראש חודש – את קרבנות מוסף שבת וראש-חודש: מ"וביום השבת" עד "ונסכו". אחרי עליית השביעי – לפני הקדיש – מניחים את ספר התורה השלישי על שולחן הקריאה. אין להניח את הספר הראשון על שולחן הקריאה בזמן אמירת הקדיש. אומרים קדיש ומגביהים את הספר השני כאשר הספר השלישי מונח על שולחן הקריאה. לא יפתחו את הספר השלישי ולא יסירו את המפה עד שיגללו את השני. בס"ת שלישי עולה המפטיר, וקורא את פרשת שקלים (בתחילת פרשת כי תשא). מגביהים את הספר השלישי. וקוראים את הפטרת שבת שקלים, ולאחר סיום ההפטרה – לפני הברכות – מוסיפים פסוק ראשון ופסוקים אחרונים של הפטרת ראש חודש ("כה אמר ה' השמים כסאי"; "והיה מדי חודש"; "ויצאו וראו", וחוזרים שוב על הפסוק "והיה מדי חודש").
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
199 צפיות -
חולה קורונה המבודד ואינו יכול לשמוע קריאת שבת זכור, מה יעשה?
יכול לצאת ידי חובתו בשמיעת פרשת "ויבוא עמלק" שקוראים ביום פורים, ואם גם בפורים אינו יכול - יבוא בפרשת כי תצא בה קוראים "זכור", ויתכוון לצאת בשמיעתה ידי חובת מצות זכירת מעשה עמלק. בנוסף, עליו לקרוא בשבת זכור את פרשת זכור מתוך חומש, ולהקפיד על קריאה עם ניקוד וטעמי המקרא כמו בקריאת התורה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
466 צפיות -
האם מותר להשתמש בג'ל חיטוי אלכוהולי בשבת?
יש להשתמש בנוזל (קיימים תכשירי חיטוי אלכוהוליים בנוזל). אולם בכלל עפ"י הנחיות משרד הבריאות, שטיפה יסודית במים וסבון, עדיפה על ג'ל חיטוי, כך שאפשר להשתמש בסבון נוזלי כבכל שבת - למעט מי שקיבל הנחיה רפואית אחרת.
לעמוד השאלה2824 צפיות -
מי שלא התפלל מעריב וצריך להשלים תפלתו בשחרית פעמיים איזו מבניהם נחשבת כתפלת התשלומין?
התפלה הראשונה שמתפלל הינה התפלה המחויבת, כגון שכח ערבית, בבוקר מתפלל את תפלת שמונה עשרה פעמיים, כשהראשונה הינה לשם חובת שחרית ואילו השנייה היא בתורת תשלומין.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
553 צפיות -
האם חתן וכלה מתענים בחמשה עשר בשבט?
-
באיזה יד מחזיק איטר יד את השמש בהדלקת נרות חנוכה?
-
ממתי מתחילים דיני תשעת הימים, מליל ראש חודש אב, או ממוצאי ראש חודש?
-
האם אפשר לעשן בראש השנה?
גם אלו שהם מעשנים כל השנה, ומעשנים גם ביום טוב - אך בראש השנה יש להימנע מזה. וראוי הדבר אשר ה'בני תורה' יזהרו בזה, וישפיעו גם על מכיריהם.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
806 צפיות -
האם מי שנמצא בבידוד, או שנמצא חיובי לנגיף הקורונה, עם / בלי תסמינים, או שמחלים כעת, צריך לצום ביום כיפור? אכילה לשיעורים?
אכילה ביו"כ מותרת רק במקום חשש סכנה, וגם אז, אם ניתן ,רק ב'שיעורים'. מאחר ות"ל לא כל מקרה שבו נמצא הנגיף בגוף, מהווה חשש סכנה, בפרט כאשר אין תסמינים, או כאשר הם קלים, ובוודאי שהמצאות בבידוד כשלעצמה, אינה מורה ב"ה על מחלה או סכנה כלשהי, הרי שלא ניתן לתת הוראה כללית, ויש לשאול לגבי כל מקרה לגופו, אחרי קבלת חוו"ד רפואית.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
611 צפיות -
אדם שאינו יכול לעשות כפרות על תרנגול, יעשה על כסף או ישלח שליח לעשות עבורו על תרנגול?
מי שאינו יכול לעשות כפרות באמצעות תרנגול, יכול לשלוח שליח שישחט עבורו. ועדיף לעשות כן, יותר מאשר לעשות כפרות על כסף. מאחר ועיקר עניין ה'כפרות' הוא בשחיטה של תרנגול עבור כל בני הבית.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
1941 צפיות -
האם יש עניין שאדם יבנה בעצמו את הסוכה שלו?
מצוה על כל אדם לעסוק בעצמו בעשיית הסוכה ובהנחת הסכך, אף שהוא אדם נכבד, שכן זהו כבודו שעוסק בעצמו במצוה, וכך היא הנהגת כ"ק אד"ש.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
1012 צפיות -
האם מותר לבנות סוכה תחת חוטי כביסה?
-
האם גם במנחה אומרים לדוד ה' אורי וישעי?
-
האם יש עניין לשמוע תקיעת שופר בציבור בחודש אלול?
ראוי לשמוע את התקיעות בימי אלול עם המניין - בציבור, על כן כדאי שלא לצאת מבית הכנסת עד גמר התקיעות שאחרי התפילה - ולא לסמוך על התקיעות שעתיד לתקוע לבני ביתו בבית.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
1130 צפיות -
שתיתי מים ולפני שברכתי בורא נפשות נכנסתי לחדר אחר ואני שומע שעושים זימון, האם עלי לענות לזימון?
כן, עונה ברוך שאכלנו כרגיל כיוון ששתה, אך אינו יכול להצטרף לזימון - כלומר אם יש רק שני אנשים לא יכול להיות השלישי כיוון ששתה בחדר אחר ולא איתם.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
446 צפיות -
כיצד יש לנהוג בשמחת תורה השנה (תשפ"א), עקב מצב ה'קורונה' וההנחיות השונות בעניין קידושים, התוועדויות וכיו"ב, כמנהג ישראל, וחסידים בפרט, וכמובן עריכת ההקפות והריקודים?
באופן כללי - יש להקפיד על ההנחיות בדבר עטיית מסיכות, מניעת התקהלות במבנים סגורים, שמירת מרחק ומניעת צפיפות גם במרחב הפתוח, שכן כל אלו מפחיתות את הסכנה הממשית מהדבקות בנגיף ח"ו, על פי דעת הרופאים ואנשי המקצוע המומחים. לכן, אם ניתן להקפיד על הנחיות אלו, לדאוג למנות אישיות, ישיבה ברווח ובמרחק בין המתפללים (מלבד בני משפחה אחת) וכו' - יש לעשות כן, ואם לא, יקיימו התוועדויות כל אחד עם בני ביתו ומשפחתו כהכנה להקפות. את ההקפות והריקודים יקיימו סביב בימה, או מקום שהוגדר, כאשר המקיפים יהיו במרחק מתאים זה מזה, וכך גם בריקודים. במהלך עשרות שנים במחיצת כ"ק אדמו"ר מה"מ, רקדנו איש על מקומו בשמחה עצומה, כך שאם זו הדרך להמנע מצפיפות ומגע קרוב, כך יש לעשות.
לעמוד השאלה746 צפיות -
מי ששכח ולא התפלל כלל ערבית במוצאי-שבת, ומשלים תפלתו למחרת, האם יאמר אתה חוננתנו?
עליו להזכיר הבדלה בתפילה שניה שהיא לתשלומין, אף-על-פי שכבר הבדיל על הכוס בלילה, משום שההבדלה שבתפילה היא עיקר התקנה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
89 צפיות -
כאשר התחילו לומר סליחות ובאמצע הסליחות יצאו מתפללים ולא נשאר מנין, אומרים קדיש בסוף הסליחות?
אם יצאו חלק מן המתפללים, אך נשארו ששה מתפללים בבית הכנסת - ניתן לומר עדיין קדיש תתקבל.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
272 צפיות -
מה מברכים על ריבת אתרוגים לפי מנהג חב"ד?
-
האם נוהגים ללבוש בגדי שבת בהדלקת נרות חנוכה?
נוהגים להדליק בכובע ובלבושים הרגילים, והנשואים בחגירת גארטל אבל לא בלבושי שבת ויו"ט.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
1229 צפיות -
האם יש עניין מיוחד לעלות למפטיר יונה?
-
האם אבי הבן מברך שהחיינו בפדיון הבן בספירת העומר?
אף שבספירת העומר נהוג שאין מברכים שהחיינו מלבד בשבת, כשחל פדיון הבן בימי ספירת העומר יברך שהחיינו ולא יפסיד את המצווה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
787 צפיות -
אדם שנכנס לבית הכנסת לפני שהקהל סופרים ספירת העומר, ואין עוד מנין, האם יספור איתם בציבור, או יספור אחרי תפילתו ביחיד?
אם בא לבית הכנסת ומצא שהציבור כבר התפלל ערבית ועומד לפני הספירה - לא יספור עמהם, אלא יתפלל כדרכו ויספור את הספירה לאחר שמונה עשרה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
155 צפיות -
האם בשנת קורונה - כאשר המספרות היו סגורות לפני פסח - מותר למנהגנו להסתפר בל"ג בעומר?
מנהגנו, כמובא בכתבי האריז"ל, שלא להסתפר אף בל"ג בעומר. אמנם במקרים מיוחדים - כגון שריבוי השערות גורם למראה 'רחובי', חוסר צניעות או חשש חציצה בתפילין וכד', נוהגים מורי ההוראה באנ"ש להתיר, עפ"י הדעות המקלות בכך. לכן השנה - מי שאכן לא הסתפר מצד אונס (דהיינו שאינו מסתפר בד"כ בבית וכד'), הרי שבמקרים המיוחדים הנ"ל, או שהכביד שערו והוא מפריע באופן שלא יכולים להמתין עד ערב שבועות - ניתן להסתפר ביום ל"ג בעומר (עד השקיעה).
לעמוד השאלה1496 צפיות -
האם יש עניין לספור ספירת העומר עם ילדים בתלמוד תורה, בתפילת שחרית?
אכן ראוי לנהוג בבתי ספר וכדומה – אשר יש לחשוש שהילדים לא ספרו ספירת העומר בלילה – לספור עמהם ביום בעת תפילת שחרית.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
750 צפיות
רבנים נוספים

הרב משה קורנווייץ
תכני הרב:
244 עלונים, 89 Courses, 2 חדשות, 14 מאמרים, 1 תוכן רב, 1 מדריךראה עוד >

הרב מנחם כהן
תכני הרב:
198 עלונים, 16 Courses, 3 חדשות, 8 מאמרים, 5 שו"ת מורחבותראה עוד >

הרב מיכאל שלמה אבישיד
תכני הרב:
191 עלונים, 4 Courses, 1 מאמרראה עוד >

הרב דניאל גראבסקי
תכני הרב:
166 עלונים, 1 Courseראה עוד >

הרב יוסף יצחק זלמנוב
תכני הרב:
64 עלונים, 20 מאמריםראה עוד >

הרב שלמה יצחק פראנק
תכני הרב:
109 עלונים, 3 Courses, 7 מאמריםראה עוד >

הרב יצחק איתן מזרחי
תכני הרב:
81 עלונים, 33 מאמרים, 1 מדריךראה עוד >

הרב יהושע ליפש
תכני הרב:
87 עלונים, 6 Coursesראה עוד >