
לכל הרבנים

מכון הלכה חב"ד
מכון הלכה חב"ד
תכני הרב:
1 קורסשאלות ותשובות
-
האם מותר בשבת להרכיב פאזל על מנת למסגרו?
-
האם למנהגנו לובשים בגדי שבת בפורים?
-
אדם שהביא משלוח מנות לחבירו ולא מצא אותו, והניח לו ליד הדלת, האם יצא ידי חובת משלוח מנות?
הביא משלוח מנות לבית חבירו ולא מצאו, אינו יוצא ידי חובה בהנחת המשלוח ליד ביתו.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
435 צפיות -
האם מותר לתת מתנות לאביונים לעני שהוא אבל?
-
מהו סדר שבת שושן פורים בערי הפרזות?
מתפללים את תפילות השבת כרגיל. וכן קבלת שבת (מתחילים מ"לכו נרננה" ואילך, "ברינה ובצהלה"). אין אומרים "אב הרחמים" ו"צדקתך". בקביעות זו המנהג להמשיך את ה"משתה ושמחה" גם בשבת. עפ"י הנהגת הרבי מה"מ, מתוועדים בשבת זו, ויש לעשות היכר להתוועדות / סעודה מיוחדת לכבוד פורים וירושלים עיה"ק.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
316 צפיות -
האם מותר בשבת להזיז את התריסים החיצוניים של המזגן?
-
האם עדיף להדליק נרות חנוכה בשמן זית למאכל ולא בשמן זית למאור?
אם מדובר בשמן כשר, עדיין טוב לכתחילה להשתמש בשמן הראוי לאכילה - אמנם רבים מהשמנים שמוגדרים "למאור" ראויים מצד עצמם לאכילה, אלא שאינם עוברים את כל שלבי הסינון והבדיקה, כך שאין בהם בעיה. שמן שיש בו תערובת איסור, עדיין כשר להדלקה, אך ראוי לקחת שמן כשר.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
787 צפיות -
מה מנהגנו לאמר בברכת המזון עול גלות או עול הגויים?
-
תושב ירושלים שמגיע לערי הפרזות, כיצד ינהג לגבי פורים?
א. תושב ירושלים שהגיע לערי הפרזות לפני עלות השחר של יום י"ד, והתכוון להישאר שם עד לאחר עלות השחר שליום ט"ו, וכך עשה, הפך הוא ל"בן עיר", ומקיים את מצוות היום בי"ד בברכה. ב. התכוון להישאר עד יום י"ד ולחזור לירושלים לפני עלות השחר של יום ט"ו, וכך עשה - מתחייב הוא שוב במצוות היום ביום ט"ו ללא ברכה, ולכן למעשה יקיים את מצוות היום בי"ד בברכה ובט"ו ללא ברכה. ג. היה בירושלים בעלות השחר של יום י"ד, ורוצה לצאת לערי הפרזות ולהישאר בהם עד יום ט"ו, יש לו להימנע מכך לכתחילה, כי לדעת כמה פוסקים יהיה פטור בין ביום י"ד ובין ביום ט"ו. ואם נצרך לצאת לצורך גדול, יקיים את מצוות היום הן בי"ד והן בט"ו, ובשניהם ללא ברכה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
264 צפיות -
האם נוהגים ללבוש בגדי שבת בהדלקת נרות חנוכה?
נוהגים להדליק בכובע ובלבושים הרגילים, והנשואים בחגירת גארטל אבל לא בלבושי שבת ויו"ט.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
1235 צפיות -
האם יש משהו מיוחד שנוהגים לאכול בל"ג בעומר?
נוהגים לאכול חרובים זכר לחרובים שמהם ניזונו רשב"י ורבי אלעזר בנו במערה, כמו כן נהוג לאכול ביצים קשות.
לעמוד השאלה1074 צפיות -
מה מברכים על ריבת אתרוגים לפי מנהג חב"ד?
-
האם מותר לכבס בגדים מיד בצאת הצום, כשתשעה באב נדחה?
בקביעות זו, מותר לרקוד ולשמוע כלי נגינה, להסתפר, לכבס, לברך שהחיינו, מיד במוצאי התענית, אבל אין לאכול בשר ולשתות יין (חוץ מיין ההבדלה) עד למחרת בבוקר.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
3229 צפיות -
האם מותר לגזוז ציפורניים בפורים?
אין לגזור ציפורניים ביום הפורים, אלא אם כן ציפורניו גדולות ומהוות חציצה לנטילת ידיים.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
659 צפיות -
יש לי סכך שהשמש חודרת דרכו, האם הסוכה כשרה?
צריך לסכך באופן שיהא הצל בסוכה מרובה מאור השמש. דהיינו, שרוב גג הסוכה מכוסה ע"י הסכך. אך אם הסוכה מסוככת היטב, אלא שנכנס אליה אור השמש דרך הדפנות – הסוכה כשרה לכתחילה. מנהג רבותינו נשיאינו להרבות בסכך, ובכדי ש"יהיו הכוכבים נראים מתוכה", לוקחים מקל ותוחבים בעובי הסכך ליצור נקב שיוכלו הכוכבים להיראות בעדו.
לעמוד השאלה1070 צפיות -
ממתי מתחילים דיני תשעת הימים, מליל ראש חודש אב, או ממוצאי ראש חודש?
-
האם נהוג לעשות רצפה מיוחדת לסוכה?
אין מנהגנו לעשות רצפה מיוחדת לסוכה, אך אם בונה סוכתו במקום גינה דשא וכדומה, חייב להכין בה כיסוי טוב לקרקע, שלא יכשלו בהשקייה בשבת ויום טוב כיון "שבקושי יוכל להיזהר שלא יפלו לו מיני משקאות על הקרקע".
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
900 צפיות -
האם יש עניין מיוחד לעלות למפטיר יונה?
-
כיצד ניתן לקיים מנהג הקפות כשנמצאים ב'בידוד' או חולה מאומת?
יאמר את פסוקי "אתה הראית", ובעת ההקפות - יאמר את כל הסדר, יקיף כסא שעליו מונח ספר תנ"ך, ויחזיק בידו ספר חת"ת או תניא. מובן שאם שומע או יכול לראות ציבור שמתפללים בחצר, ברחוב או במרפסות וכיו"ב, ינהג כך בזמן ההקפות של הציבור, וכך ראוי לנהוג אם יודע את זמן עריכת ההקפות במניין סמוך כדין יחיד שמתפלל בביתו שמכוון תפילתו לזמן שמתפללים בציבור.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
518 צפיות -
אדם שאינו יכול לעשות כפרות על תרנגול, יעשה על כסף או ישלח שליח לעשות עבורו על תרנגול?
מי שאינו יכול לעשות כפרות באמצעות תרנגול, יכול לשלוח שליח שישחט עבורו. ועדיף לעשות כן, יותר מאשר לעשות כפרות על כסף. מאחר ועיקר עניין ה'כפרות' הוא בשחיטה של תרנגול עבור כל בני הבית.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
1948 צפיות -
האם מותר בשבת להוציא גרעין של לימון מתוך הסלט?
לא, זה בורר. אך אם בכוונתו לאכול את המאכל לאלתר רשאי להפריד את האוכל לצדדים או לכלי אחר ביד או בכף כשהגרעין יישאר עומד בפני עצמו, כיוון שבכך הוא בורר את האוכל מן הפסולת, ומותר באם אוכלו לאלתר.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
733 צפיות -
האם מותר לאכול קודם שמיעת פרשת זכור?
כמנהגנו בכל יום, גם בשבת זו אוכלים לפני התפילה כמה שצריך בכדי שיהיה כח להתפלל (למרות שעדיין לא שמע קריאת פרשת זכור).
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
1007 צפיות -
האם מותר לקנות סכך ממוכר שיתכן שהסכך אינו שלו?
סוכה גזולה איננה סוכה כשרה, והיושב בה אינו מקיים מצוות סוכה ומברך ברכה לבטלה. על כן, יש להקפיד שלא לשבת בסוכה אשר לקחו את הסכך שלה מגינות ציבוריות ללא רשות הרשויות המקומיות. וכן אין לקנות סכך מאדם שלא ידוע שזה שלו.
לעמוד השאלה446 צפיות -
האם אחר שעבר שיעור הזמן שהנרות צריכים לדלוק, מותר להשתמש לאורם?
מחמירים לא להשתמש לאור הנרות גם אחר שעבר שיעור הדלקתם (50 דקות).
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
381 צפיות -
מותר בשבת לעשות סימנייה בספר לצורך הלימוד של יום ראשון?
מותר לתת סימנייה בספר כדי לזכור היכן אוחז בספר לצורך המשך קריאה אחרי שבת, ואין בזה משום מכין משבת לחול. כמו כן, קיפול הדף בקצה העמוד לסימן היכן אוחז בספר – מותר.
לעמוד השאלהקיפול בשבת28 צפיות -
מה מברכים על פלפל ממולא בבשר?
-
האם מותר לטלטל ספר תורה לשם קריאת עשרת הדיברות לנשים וילדים?
ראשית - אין להוציא ולקרוא בספר התורה אלא כאשר ישנו ציבור - דהיינו מניין של גברים מעל גיל מצוות, שלפחות ששה מהם לא שמעו את הקריאה. אין לטלטל ספר תורה לקריאת ארעי, השנה - תש"פ לרגל המצב בו במקומות רבים מתקיימים מניינים בחצר בית הכנסת, וכן מניינים בחצרות ובמפרסות וכד' - הרי שאין לטלטל את הס"ת מחוץ למקומות אלו.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
596 צפיות -
יש לי אתרוג מהודר מאוד ואני רוצה ממש לשמור עליו, האם אני יכול לקחת למבצעים אתרוג אחר פשוט או שזה לא נכון לתת לאחרים אתרוג שאני לא מברך עליו?
אין בעיה לקחת אתרוג אחר כשר כמובן, בכל מקרה יש לדעת כי אתרוג שרבים מברכים עליו נעשה יותר מהודר אף אם במראהו נראה פחות יפה, וכפי שנוהג כ"ק אד"ש לתת לכל הקהל לברך על אתרוגו.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
445 צפיות -
אדם שבירך בטעות האדמה על מאכל שברכתו מזונות, יצא ידי חובה?
המברך האדמה על מאכל שברכתו מזונות בדיעבד יצא ידי חובה, ואין לו לחזור ולברך שנית.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
727 צפיות -
האם חולה שהרופא אומר שאין לו לצום ביום כיפור, יכול להחמיר על עצמו ולצום?
חולה הצריך לאכול, אין לו רשות שלא לאכול, ועל כך נאמר "ואך את דמכם לנפשותיכם אדרוש" אלא עליו להתייעץ עם רב כיצד עליו לאכול. כמו כן, כל מקום שמתעורר חשש, ואפילו חשש קל ל'פיקוח נפש', הכלל הוא "ספק נפשות להקל", ומשקים או מאכילים את החולה.
לעמוד השאלה397 צפיות -
כיצד יש לנהוג השנה (תשפ"א) בנוגע לעריכת כפרות, לאור הסגר והנחיות ה'קורונה'? האם יש לוותר לכתחילה על תרנגולים ולעשות בכסף?
מנהג עריכת כפרות על תרנגול, הוא מנהג חשוב מאד, בפרט עפ"י הקבלה ופנימיות התורה והנהגות רבותינו נשיאינו, חסידים ואנשי מעשה. לכן ככל שניתן לקיימו על תרנגולים, יש לקיימו. אמנם לרגל המצב המיוחד השנה, נדגיש כאן כמה עניינים: ניתן לערוך כפרות במהלך עשרת ימי תשובה - והשנה יש לנהוג כך לכתחילה ברגע שהדבר מתאפשר, הן בגלל החשש שההנחיות ישתנו, הן בגלל הצפיפות והדוחק שצפויים בערב יו"כ, המהווים סכנה לבריאות, והן משום שככל הנראה, לא יצליחו לטפל כדבעי בהכשרת העופות ורבים מהם יהיו טריפות רח"ל ו/או יושלכו לאשפה (טעם זה שייך בכל שנה, אך השנה במיוחד). אם לא ניתן שכל בני המשפחה יגיעו, יערוך אחד מהם כפרות גם עבור האחרים, ומספר התרנגולים/ ות יהיה כמספר בני הבית. אפשר למנות גם אדם אחר כשליח - הנקודה היא שישחטו תרנגול/ת עבור כל אחד מבני הבית / אלו ששלחו אותו. מנהג אחר המובא בפוסקים - כולל אדמוה"ז - הוא עריכת כפרות על דגים חיים. במקרה שגם זה לא אפשרי - יערכו על כסף, למרות שמנהג זה אינו מוזכר ברוב הפוסקים, כולל אדמוה"ז ורבותינו נשיאנו, אך כן נהגו רבים בדורות האחרונים.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
597 צפיות -
כיצד יש לנהוג בשמחת תורה השנה (תשפ"א), עקב מצב ה'קורונה' וההנחיות השונות בעניין קידושים, התוועדויות וכיו"ב, כמנהג ישראל, וחסידים בפרט, וכמובן עריכת ההקפות והריקודים?
באופן כללי - יש להקפיד על ההנחיות בדבר עטיית מסיכות, מניעת התקהלות במבנים סגורים, שמירת מרחק ומניעת צפיפות גם במרחב הפתוח, שכן כל אלו מפחיתות את הסכנה הממשית מהדבקות בנגיף ח"ו, על פי דעת הרופאים ואנשי המקצוע המומחים. לכן, אם ניתן להקפיד על הנחיות אלו, לדאוג למנות אישיות, ישיבה ברווח ובמרחק בין המתפללים (מלבד בני משפחה אחת) וכו' - יש לעשות כן, ואם לא, יקיימו התוועדויות כל אחד עם בני ביתו ומשפחתו כהכנה להקפות. את ההקפות והריקודים יקיימו סביב בימה, או מקום שהוגדר, כאשר המקיפים יהיו במרחק מתאים זה מזה, וכך גם בריקודים. במהלך עשרות שנים במחיצת כ"ק אדמו"ר מה"מ, רקדנו איש על מקומו בשמחה עצומה, כך שאם זו הדרך להמנע מצפיפות ומגע קרוב, כך יש לעשות.
לעמוד השאלה753 צפיות -
האם בהזכרת נשמות מזכירים שם ושם אביו או אמו?
-
האם ניתן לומר "יזכור" ביחידות וללא ספר תורה?
אכן, וכך יש לנהוג במצבים בהם אי אפשר ללכת לבית כנסת, כגון בתקופה זו
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
485 צפיות -
מותר לקרוא ספרי מתח בשבת?
ספרי מתח ועלילה המוסיפים מוסר ויראת שמיים מותר לקרוא בהם, אבל ספרים שאינם מוסיפים יראת שמיים אסורים. וכן ספרי היסטוריה של מלכי אומות העולם ספרי מלחמות או ספרים הגורמים לצער ועגמת נפש – אסורים לקריאה בשבת.
לעמוד השאלהקריאה בשבת65 צפיות -
האם במקומות הסמוכים לערים 'המסופקות' שבהם קוראים מגילה יומיים (כגון טבריה וצפת) נוהגים גם כן יומיים?
לפי דעת רוב האחרונים, וכן אנו נוהגים - לא החמירו חכמים מספק לקרוא את המגילה גם בט"ו באדר, אלא בערים אלו עצמן, ולא במקום הסמוך להן או נראה מהן. הטעם לכך הוא משום שגם עצם הדין שנוהגים יומיים הוא מספק ואינו לכל הדעות, המקומות עצמם שנויים במחלוקת והדין שהמקומות הסמוכים לעיר או נראים ממנה נחשבים כחלק ממנה, הוא חידוש, ולא חידשו זאת חכמים אלא בעיר שהיא ודאי מוקפת חומה מימי יהושע. אולם, במקומות אלו כמו בשאר המקומות יש להרבות בו בשמחה ואין אומרים תחנון, ואדרבה יש להוסיף בשמחה שהרי "מעלין בקודש".
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
475 צפיות -
האם ניתן להתחתן בחודש אלול?
-
אדם שהתירו לו לאכול ביום כיפור מסיבות בריאותיות, האם עליו לעשות לחם משנה?
-
כמה זמן צריך להמתין בין חלב לבשר?
מעיקר הדין בשו"ע מותר מיד אחרי קינוח והדחה, אך מנהגנו להמתין שעה, כפי המובא בזהר.
לעמוד השאלה646 צפיות -
האם מותר להסתפר בפורים שחל ביום שישי?
לכתחילה אין להסתפר בפורים שחל בערב שבת, אך במקום הצורך ניתן להקל לכבוד השבת, ואין בזה חילוק אם מסתפר בעצמו או על ידי אחרים.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
463 צפיות -
מהו סדר תפילת מנחה, תפילת ערבית וקידוש כאשר עשרה בטבת חל בערב שבת קודש?
בקביעות זו יש לזכור להקדים את זמן התפילה מן הזמן הרגיל בכל ערב שבת, בכדי שיספיקו לקרוא את קריאת התורה וההפטרה ולהתפלל מנחה בזמנה. סדר תפלת מנחה: לפני מנחה אומרים הודו, פתח אליהו, ידיד נפש.המשך התפלה – וכן קריאת התורה – כמו בכל תענית ציבור; אך אין אומרים תחנון ולא "אבינו מלכנו". גם בקביעות זו אומרים אחרי מנחה "דברי כיבושין", ויש לקיים המנהג מתוך שמחה. 'קבלת שבת': מתחילים בשעה שתאפשר שיאמרו קריאת שמע בתפלת ערבית אחרי צאת הכוכבים, ומאידך יסיימו את התפלה ויספיקו הקהל לעשות קידוש בבתיהם לפני השעה השביעית (שהיא בארץ הקודש בין 17:40 ל 18:40). עם זאת, מי שלא הספיק בשבת זו לעשות קידוש לפני השעה השביעית – יקדש בתוך השעה השביעית (יש הנוהגים כי השעה השביעית היא בין 18:00 ל19:00, ולכן אם לא הספיק עד 17:40 עדיף להספיק עד 18:00) ולא ימתין עד לאחריה, כיון שאסור להתענות בשבת. ונזכה לקיום היעוד 'ייהפך לששון ולשמחה...'
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
2981 צפיות -
האם אפשר להכין חלה או עוגה בצורת ספר תורה לחג שבועות?
אין בעיה להכין חלה או עוגה שכולה בצורה מסוימת לשבת או לחג, הבעיה היא לאכול עוגה שכתובים עליה אותיות או ציורים, אך עוגה שהיא עצמה עשויה מציור מותר לאוכלה (וכן המנהג פשוט בכמה קהילות שמכינים חלה בצורת מפתח או דג).
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
1152 צפיות -
האם יש עניין לערוך סעודה מרכזית של ט"ו בשבט?
לא מדייקים לקיים את מנהג אכילת הפירות דווקא ברבים. על-פי רוב עושים זאת כל אחד בביתו יחד עם בני ביתו. אולם בהתוועדיות של חמשה עשר בשבט נוהג הרבי לאכול פירות בהתוועדות, ולעיתים אף הביע את רצונו שיגישו פירות עבור המשתתפים.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
318 צפיות -
האם זה בסדר להדליק כמה מנורות של בני הבית אחד ליד השני?
כאשר כמה מנורות מונחות אחת ליד השניה יזהר לעשות רווח ביניהם, שיהיה ניכר כמה נרות מדליקים באותו לילה.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
559 צפיות -
אדם שבירך ובטעות דילג על המילים מלך העולם באמצע הברכה, האם יצא ידי חובה?
לא יצא ידי חובה בברכה זו ועליו לברך שנית, כיוון שבכל ברכה צריך להיות הזכרת שם השם והזכרת מלכותו.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
681 צפיות -
האם ילדים צריכים לצום ביום כיפור?
מחנכים את הקטנים מגיל 10-9 להתחיל להתענות ל'שעות', אך לא בגיל קטן מזה. אין מדקדקים שבנים בגיל שתים עשרה ובנות בגיל אחת עשרה יתענו כל היום. יש שנהגו להורות לילדיהם קטנים, להתענות בליל יו"כ, ואף מונעים מהם לאכול כשזקוקים לכך – אך טעות היא בידם, ואין לענות ילדים מתחת לגיל 9, ואם הם רוצים לאכול יש לאפשר להם.
לעמוד השאלה1093 צפיות -
האם מותר לשחק בשבת ב'רב קו' או כרטיס נסיעה?
'רב קו' או כרטיסיה וכדומה הינם מוקצה, ואסור לשחק בהם בשבת, אבל אם אין בהם שימוש ובערב שבת ייחדם אדם גדול למשחק עבור הקטנים בקביעות, מותר לשחק בו בשבת ואפילו לגדולים.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
משחקים בשבת רב קו103 צפיות -
האם מותר ללמוד חסידות בתשעה באב?
לכתחילה לומדים בעניינים השייכים לחורבן, כגון רשימות צ"צ למגילת איכה ובנין בית המקדש, או עניינים השייכים לתשובה, כגון ספר דרך חיים, אך ניתן גם ללמוד שאר מאמרי דא"ח.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
2341 צפיות -
נולדתי בשעות הבוקר והערב הוא ליל יום הולדתי ה-13, האם אוכל כבר מהלילה לעלות חזן או רק בבוקר?
-
ממתי מתחילים דיני האבילות של תשעה באב, כשתשעה באב חל במוצאי שבת?
רחיצה, וכן אכילה ושתיה אסורה מהשקיעה, שאר דיני אבילות מתחילים מצאת השבת.
לעמוד השאלהמכון הלכה חב"ד
675 צפיות
רבנים נוספים

הרב משה קורנווייץ
תכני הרב:
244 עלונים, 89 קורסים, 2 חדשות, 14 מאמרים, 1 תוכן רב, 1 מדריךראה עוד >

הרב מנחם כהן
תכני הרב:
198 עלונים, 16 קורסים, 3 חדשות, 8 מאמרים, 5 שו"ת מורחבותראה עוד >

הרב מיכאל שלמה אבישיד
תכני הרב:
192 עלונים, 4 קורסים, 1 מאמרראה עוד >

הרב דניאל גראבסקי
תכני הרב:
167 עלונים, 1 קורס, 1 מדריךראה עוד >

הרב יוסף יצחק זלמנוב
תכני הרב:
64 עלונים, 20 מאמריםראה עוד >

הרב שלמה יצחק פראנק
תכני הרב:
109 עלונים, 3 קורסים, 7 מאמריםראה עוד >

הרב יצחק איתן מזרחי
תכני הרב:
81 עלונים, 33 מאמרים, 1 מדריךראה עוד >

הרב יהושע ליפש
תכני הרב:
87 עלונים, 6 קורסיםראה עוד >